Preşedintele Casei de Pensii, anunț despre reforma pensiilor speciale. Schimbarea radicală pusă la cale

Preşedintele Casei de Pensii, anunț despre reforma pensiilor speciale. Schimbarea radicală pusă la cale Sursa: Dreamstime.com

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a declarat că pensiile trebuie să crească toate cu același procent, şi nu diferențiat, iar noua lege, care e posibil să apară în primul trimestru al anului 2023, va reglementa acest lucru. 

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, mai susţine că o creştere a pensiilor şi majorarea punctului de pensie se impune chiar de la 1 ianuarie 2023.

De asemenea, președintele a mai subliniat faptul că reforma din domeniul pensiilor speciale se va face până la sârșitul acestui an, iar eşalonarea se va întinde pe o perioadă de 10 ani.

Şeful Casei de Pensii: „Așteptăm cu toții ca să se ia o decizie în perioada imediat următoare, astfel încât să reușim noi, ca instituție tehnică de aplicare a legislației, să implementăm această majorare a pensiilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vreau să fac o precizare. În primul rând, noi trebuie să creștem pensiile tuturor beneficiarilor noștri, pensionarii, și trebuie să creștem valoarea punctului de pensie. Aceasta este prima măsură pe care trebuie neapărat și care se impune de la 1 ianuarie 2023”.

Daniel Baciu: „Până la 31 decembrie 2022, trebuie să reușim să facem reformă”

Cu privire la pensiile speciale, președintele Casei de Pensii a spus că în prezent există şase legi care „guvernează” aceste pensii mult disputate în spațiul public.

„E vorba de şase legi care guvernează aceste pensii speciale. Eșalonarea va fi pe o perioadă de 10 ani, încă nu s-a stabilit acest lucru, dar până la sfârșitul acestui an trebuie într-adevăr să reușim să facem această reformă și în rândul acestor pensii speciale.

Este un jalon în PNRR, jalonul 215, astfel încât până la 31 decembrie trebuie să reușim să facem reformă și aici. Dar acest lucru se va face, astfel încât să fie acest lucru să nu fie o transformare așa directă și abruptă, și va se va face pe o eșalonare de 10 ani”, a mai declarat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu pentru antena3.ro.

Val de pensionări în rândul magistraților și al polițiștilor

Secția de judecători din Consiliul Superior al Magistraturii a înregistrat un număr record de cereri de pensionare. Aproape 70 de magistrați, într-o singură zi, inclusiv de la Instanța Supremă, sau chiar din CSM, vor să se retragă din activitate pentru că au cel puțin 25 de ani de vechime în sistem.

Acest val de cereri de pensionare au venit după ce Banca Mondială a recomandat modificarea vârstei de pensionare, dar și recalibrarea pensiilor de serviciu ale magistraților, militarilor și polițiștilor. Banca Mondială mai spune că pensia specială nu trebuie să depășească salariul și că etapizat chiar va însemna 65% din salariu.