Guvernul a adoptat noua ordonanță a energiei. Cât vor plăti românii pentru electricitatea consumată

Guvernul a adoptat noua ordonanță a energiei. Cât vor plăti românii pentru electricitatea consumată Sursa foto: Gov.ro

Consumatorii casnici vor plăti energia electrică la un tarif de 0,68 lei, dacă nu depășesc pragul de consum de 100 de Kw. Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, înainte de ședința de guvern, de vineri, tarifele stabilite pentru fiecare tip de consumator, prin noua ordonanță de reglementare a prețurilor la energia electrică. Conform noilor reglementări, persoanele fizice care se încadrează într-un plafon de până la 255 de KW vor fi taxate cu 0,8 lei pe Kw, în vreme ce restul, care consumă mai mult, vor achita 1,3 lei pe Kw. Ca o noutate, premierul a precizat că primii 255 de Kw consumați vor fi tarifați tot la 0,8 lei.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat vineri, în şedinţa de Guvern în care se adoptă modificările la Ordonanţa pe Energie, că va fi menținut prețul de 1 leu pentru IMM-uri şi că va fi asigurat un preț de 1,3 lei pentru marii consumatori. Premierul a precizat că prin această măsură guvernul va susține nu doar populația care se confruntă cu numeroase probleme, ci și industria românească. Nicolae Ciucă a arătat că ordonanța pe energie este foarte importantă deoarece asigură mecanismele prin care se fac achiziții de electricitate astfel încât populația și agenții economici să fie protejați în această perioadă de criză.

„Este o şedinţă de guvern în care adoptăm două documente foarte importante. Este vorba despre o ordonanță de urgență prin care asigurăm mecanismele de achiziție pentru energie, astfel încât, așa cum ne-am angajat, să asigurăm protejarea populației și a economiei în felul în care vom menține prețul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kilowați, 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 de kilowați, vom menține prețul de un leu pentru IMM-uri și noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism și, desigur, modificările care se vor face în parlament la ordonanța 119 vom asigura un preț pentru marii consumatori de 1,3 lei”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

În plus, a mai anunțat premierul, consumatorii casnici care consumă peste 255 de Kw vor plăti același preț, de 1,3 lei. În cazul lor, a precizat premierul, însă, tariful va fi de 0,8 lei pentru primii 255 de Kw consumați. Nicolae Ciucă a precizat că măsura va avea efecte benefice atât pentru populație, cât și pentru economia autohtonă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„De asemenea, pentru consumatorii casnici care consumă peste 255 de kilowați vor beneficia, de asemenea, de același preț al energiei, 1,3 lei, cu specificația că, diferit față de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 de kilowați vor plăti primii 255 de kilowați la valoarea de 0,80 lei. Ca atare, în acest moment, prin această ordonanță, așa cum spuneam, vom asigura cadrul mecanismului de achiziție a energiei pentru a putea încă o dată să ne protejăm populația și să asigurăm competitivitatea produselor românești”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

Coaliția a ajuns la un acord pe tema energiei

Coaliția de guvernare a ajuns la un acord în ceea ce privește prețurile practicate pentru energia electrică în următoarea perioadă. Liderii politici au stabilit regulile unei pieţe semi-reglementate, în care clienţii care consumă mai puţin de 255 de kilowaţi pe lună vor plăti la fel ca până acum. Aceasta în vreme ce pentru cei care depășesc a fost stabilit un tarif maximal de 1,3 lei pe Kw/oră.

„Să existe un preț maximal. Asta nu înseamnă că toată lumea va plăti acel preț maximal. Rămân în continuare cele 0,68 lei, 0,8 lei, 1 leu la IMM, industria alimentară și în Parlament vom veni cu amendament la OUG 119 cu cele promise - servicii de utilități publice, tramvaie, metrou”, declara Marcel Ciolacu, președintele PSD, la finalul discuțiilor.