Ni s-a acrit de „Solidaritate” și de șmechereala politică numită Creșterea pensiilor
- Simona Ionescu
- 10 noiembrie 2022, 08:41
De cum am scăpat de pandemie, politicienii au început să ne bombardeze cu pensiile. Că le vor crește, cu cât le vor crește, pe care nu le vor crește, din ce dată, ba că le recalculează, ba că nu. Ne tot spun că noi, toți românii, trebuie să fim solidari cu cei vulnerabili.
Când am citit ieri știrea că din ianuarie 2023 vor crește pensiile mici până la 4.000 de lei, mi-am zis că cineva face mișto de pensionari, mai ales de cei „vulnerabili”, cum îi place să spună ministrului Marius Budăi. Păi cum să crezi că este o chestie serioasă când somitățile PSD și PNL se contrează în procente de majorare a pensiilor începând cu anul viitor?!! Ministrul Muncii zice de 10%, premierul liberal Ciucă vrea 15%, ca și președintele Iohannis, fiindcă atât e inflația.
De necrezut știrea, după detaliile date. Se spunea că românii care au o pensie de 2500 de lei vor primi în luna ianuarie în plus suma de 1500 de lei. Total - 4000 de lei. Diferența e variabilă până la 4000 de lei, dar e vorba de aproape 4 milioane și jumătate de pensionari care se zice că ar beneficia de schema asta. De unde să scoată Guvernul sumele astea, dacă ministrul Muncii zice că nu-s bani nici pentru un procent de peste 10%?
Nu a ieșit nici ministrul de la PSD, nici vreun coleg liberal din coaliție ca să lămurească oamenii ce este cu știrea care-i anunța că, după Anul Nou, vor primi pensii cât să trăiască decent. N-aveau niciun interes.
Ministrul Marius Budăi a fâlfâit „Creșterea pensiilor” ori de câte ori a prins vreun microfon ca să se adreseze națiunii. N-a explicat clar niciodată de ce oameni care au muncit 35-37 de ani pe salarii bunicele au ieșit la pensie cu 1300-1800 de lei, nici măcar cu jumătate din salariul avut atunci când erau angajați. Și el și alți parlamentari oftează și recunosc că nu s-ar descurca într-o lună cu banii aceștia. Dar nici nu roșesc că n-au găsit soluții pentru corectarea anomaliilor din calcularea pensiilor unor oameni care, lună de lună au cotizat ca să-și asigure o bătrânețe cât de cât decentă.
Cum a fost gestionat fondul de pensii în ultimii 32 de ani, nimeni nu știe. Întrebările presei și ale pensionarilor, din toate categoriile, au rămas fără răspuns. Nu numai de la acest guvern, ci de la toate care s-au perindat. Doar că acum ministrul social-democrat prea iese des în spațiul public și ne amețește cu spiciul lui despre grija pentru seniori, despre eforturile pe care le face ca să găsească bani pentru majorarea pensiilor și cum trebuie să fim solidari cu persoanele vulnerabile. Asta cu solidaritatea nu lipsește din nicio intervenție. Cei cu pensii mai mari (încasate pentru că au făcut școli și au contribuit la greu!) trebuie să fie solidari și să accepte ba o impozitare, ba un calcul de neînțeles, doar ca Statul să ia de la pensionarii „bogați” ca să dea la pensionarii „săraci”. Ni s-a acrit de lozinci și de Solidaritatea asta vicleană și impusă!
Să nu mă înțelegeți greșit. Sunt un om caritabil, care am ajutat și ajut, care am desfășurat campanii în sprijinul persoanelor vulnerabile, dar nu sunt de acord ca Statul să lase mult prea mult în cârca societății civile, mai ales că el a fost profitor. Există un număr covârșitor de oameni care nu înțeleg de ce ei au o pensie puțin mai mare decât indemnizația asistaților social, care n-au muncit în viața lor sau au muncit foarte puțin. Și lor li s-a acrit de politica asta egalitară și de gargara cu Solidaritatea. Și ne trimit mailuri în redacție, ne dau telefoane sau scriu comentarii acide pe paginile de Facebook ale redacțiilor.
Ministrul Budăi spunea recent că ”nu se pot crește pensiile diferențiat, ar fi neconstituțional”, explicând că dacă pensiile vor crește cu un procent de 10% din ianuarie, vor crește și pensiile mici, dar și cele mai mari vor deveni și mai mari. Un mesaj care i-a întărâtat pe unii.
A marșat la ideea că nu e bine să crească cu 10% și pensiile mari chiar și liderul AUR George Simion. Ori n-a înțeles, ori se gândea la pensiile speciale. Dacă a citit ieri-alaltăieri noua declarație a ministrului Budăi probabil a rămas la fel de debusolat ca și pensionarii care au auzit-o.
"Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent.
Eu sunt susținătorul unei majorări pentru toată lumea, pentru că toți au contribuit, unii mai mult, alţii mai puțin, dar trebuie, de altfel să fim și conștienți de perioada grea pe care o traversează întreaga lume, nu numai România, acum să sprijinim categoriile vulnerabile. Practic, trebuie să facem tot posibilul să nu lăsăm pe nimeni la marginea societății", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.
Da, ni s-a acrit, dar o să așteptăm să vedem ce o să ne mai explice ministrul despre diferența între mărirea pensiei cu procent și cea prin punctul de pensie. Și rămânem solidari cu drepturile noastre.