Noul ministru al Apărării, acuzat de o muzeografă că nu a scris nici măcar o pagină din teza de doctorat. Angel Tîlvăr neagă
- Mădălina Dinu
- 4 noiembrie 2022, 10:46
O muzeografă din Vrancea susține că teza de doctorat a ministrului Apărării Angel Tîlvăr a fost făcută de ea în colaborare cu fostul director al muzeului Vrancei. Directorul a negat complicitatea, afirmând că Aurora Apostu are probleme psihice.
Intervievat de Libertatea, fostul director al muzeului Vrancei, Horia Dumitrescu, susține că „pentru comunitatea județeană, domnul Tîlvăr este sclipitor, rețineți. Orice îți acceptă omul, numai nu să-i fii superior”.(...) „Aurora Apostu este labilă psihic și are destule probleme de sănătate. Fratele ei a murit de demență”, a afirmat fostul director despre cea care a lansat acuzațiile la adresa ministrului Apărării.
Ministrul Angel Tîlvăr a dat asigurări că poate susține din nou lucrarea de doctorat.
„Nu am cerut niciodată cuiva de la Muzeul Vrancei să scrie ceva legat de lucrarea mea de doctorat. Îmi asum fiecare cuvânt pe care l-am scris acolo și pot să o susțin din nou public, fără nicio problemă”, a afirmat ministrul Apărării.
Plângere la DNA, clasată
Un fost contabil-șef al Muzeului Vrancei, Ionel Marin, a făcut, în 2016, o plângere la DNA în care formula mai multe acuzații la adresa directorului muzeului de la acea vreme, Horia Dumitrescu.
Una dintre reclamații îl viza pe actualul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, a cărui lucrare de doctorat, susținea contabilul, a fost redactată de către personalul muzeului. Contabilul afirma că la teză s-ar fi lucrat timp de trei ani în biroul și sub directa coordonare a directorului Dumitrescu. Subiectul doctoratului: „Relațiile româno-israeliene între 1948-1989” Angel Tîlvăr și-a susținut teza de doctorat în istorie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în 2012.
În acea perioadă, Tîlvăr era la al doilea mandat de parlamentar din partea PSD Vrancea, fiind considerat un apropiat al fostului președinte al Consiliului Județean, Marian Oprișan. Potrivit informațiilor publicate în 2020 de publicația locală editiedevrancea.ro, DNA Galați a clasat o parte dintre acuzații, iar altele au fost trimise spre soluționare Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.
Parchetul a confirmat clasarea și spune că, oricum, „termenul de prescripție s-a împlinit”
„Important de precizat este faptul că în situaţia în care s-ar fi confirmat redactarea de către personalul angajat al Muzeului Vrancei, cu resursele logistice ale muzeului, respectiv în timpul programului de lucru al personalului angajat al lucrării de doctorat a persoanei ce avea calitatea de senator, răspunderea pentru prejudiciul cauzat instituţiei ar fi putut fi de natură contravenţională conform Legii nr. 500/2002, privind finanţele publice, însă termenul de prescripţie a răspunderii contravenţionale s-a împlinit înainte ca denunțătorul din cauză să sesizeze organele de urmărire penală”, se mai arată în răspunsul procurorilor.