Victorie spectaculoasă în Brazilia. Lula redevine președinte după 580 de zile de închisoare și acuzații de corupție
- Dinu Marian
- 31 octombrie 2022, 07:05
Noul președinte al Braziliei este Luiz Inácio Lula da Silva. El a obținut 50,90 la sută din voturi, față de 49,10 la sută pentru Jair Bolsonaro, cu 99,98 la sută din voturi numărate duminică seara. Luiz Inácio Lula da Silva urmează să preia funcția la 1 ianuarie. "Voi guverna pentru 215 milioane de brazilieni, și nu doar pentru cei care m-au votat", a declarat da Silva în discursul său de victorie de duminică seara, citind din paginile ținute de noua sa soție, cu care s-a căsătorit anul acesta. "Nu există două Brazilii. Suntem o singură țară, un singur popor, o mare națiune".
Alegătorii din Brazilia l-au înlăturat duminică pe președintele Jair Bolsonaro după un singur mandat și l-au ales pe fostul președinte de stânga Luiz Inácio Lula da Silva pentru a-l înlocui, au anunțat oficialii electorali. Votul a fost o replică la adresa mișcării de extremă-dreapta a lui Bolsonaro și a celor patru ani de mandat care au provocat diviziuni.
Victoria încheie o uimitoare renaștere politică pentru Luiz Inácio Lula da Silva - de la președinție la închisoare și înapoi - care părea de neconceput.
De asemenea, pune capăt perioadei turbulente în care Jair Bolsonaro a fost cel mai puternic lider al regiunii sud-americane. Timp de ani de zile, el a atras atenția la nivel mondial prin politicile care au accelerat distrugerea pădurii amazoniene și au exacerbat pandemia, care s-a soldat cu aproape 700.000 de morți în Brazilia. Totodată a devenit o figură internațională majoră a extremei drepte pentru atacurile sale dure la adresa stângii, a mass-media și a instituțiilor democratice din Brazilia.
Jair Bolsonaro, o figură controversată
Mai recent, eforturile sale de subminare a sistemului electoral brazilian au atras o preocupare deosebită în țară și în străinătate, precum și o atenție mondială asupra votului de duminică ca fiind un test important pentru una dintre cele mai mari democrații din lume.
Fără dovezi concrete, președintele Bolsonaro a criticat mașinile electronice de vot ale națiunii ca fiind pline de fraude și a sugerat că ar putea să nu accepte o înfrângere, la fel ca fostul președinte Donald J. Trump. Mulți dintre susținătorii săi au promis că vor ieși în stradă la comanda sa, scrie New York Times.
Până la ora locală 23.00, duminică seara, Jair Bolsonaro nu a comentat public rezultatul alegerilor. Întrebările dacă va recunoaște sau nu și când va recunoaște rămâneau neclare. Rezultatele de duminică au arătat că zeci de milioane de brazilieni s-au săturat de stilul său polarizant și de tulburările frecvente ale administrației sale. A fost pentru prima dată când un președinte în exercițiu nu a reușit să fie reales în cei 34 de ani de democrație modernă a Braziliei.
Victorie la limită pentru Luiz Inácio Lula da Silva
Cu toate acestea, Luiz Inácio Lula da Silva a câștigat cu cea mai mică marjă de victorie din aceeași perioadă, semnalând diviziunea profundă cu care se va confrunta în calitate de președinte.
Luiz Inácio Lula da Silva, în vârstă de 77 de ani, este un fost muncitor metalurgist și lider sindical cu o educație care s-a oprit în clasa a cincea, a condus Brazilia în timpul boom-ului său din primul deceniu al secolului, dar ulterior a fost condamnat pentru acuzații de corupție după ce a părăsit funcția și a petrecut 580 de zile în închisoare.
Anul trecut, Curtea Supremă a anulat aceste condamnări, hotărând că judecătorul care a judecat cazurile sale a fost părtinitor, iar alegătorii s-au mobilizat în spatele omului cunoscut doar ca "Lula".
O cursă impresionantă
Alegerea lui da Silva pune capăt unei curse prezidențiale care a fost considerată pe scară largă drept unul dintre cele mai importante voturi din America Latină din ultimele decenii, un meci între probabil cele mai mari două mari figuri politice în viață din Brazilia, cu viziuni extrem de diferite pentru a schimba soarta țării.
Victoria sa împinge, de asemenea, Brazilia înapoi spre stânga, extinzând un șir de victorii ale stângii în întreaga Americă Latină, alimentate de un val de reacții de respingere a puterii președinților. Șase dintre cele mai mari șapte țări din regiune au ales acum lideri de stânga începând din 2018.
Da Silva, considerat corupt de o mare parte din alegători
În pofida victoriei sale, o parte considerabilă din cei 217 milioane de locuitori ai Braziliei îl consideră în continuare pe Luiz Inácio Lula da Silva corupt din cauza vastei scheme de mită guvernamentală descoperită la ani de zile după ce a părăsit funcția. Și, deși condamnările sale pentru corupție au fost anulate, da Silva nu a fost niciodată declarat nevinovat.
Cu toate acestea, pe fondul acestor probleme de imagine, opoziția puternică față de Jair Bolsonaro și mișcarea sa de extremă dreapta a fost suficientă pentru a-l duce pe da Silva înapoi la președinție.
"El nu este soluția la toate problemele. Dar el este singura noastră speranță", a declarat Stefane Silva de Jesus, o bibliotecară în vârstă de 30 de ani, după ce a votat pentru dl da Silva în Rio de Janeiro.