Împărțirea costurilor cu pierderile de apă la bloc. Oamenii sunt nemulțumiți. „Legea nu spune, dar așa e corect !”

Împărțirea costurilor cu pierderile de apă la bloc. Oamenii sunt nemulțumiți. „Legea nu spune, dar așa e corect !” Sursa foto; Arhiva EVZ

Românii au ajuns la capătul puterilor din cauza scumpirilor, iar cei care stau la bloc au tot mai multe probleme. Iar legile, din păcate, nu îi ajută să-și împartă corect cheltuielile, se plâng oamenii.

În urma scumpirilor din ultima perioadă, românii încearcă să facă economii, dar nu reușesc de fiecare dată. Aceștia speră să facă față acestei ierni dificile și se întreabă dacă nu ar fi normal ca pierderile de apă să se împartă în mod egal la numărul de apartamente de pe scara unui bloc.

Mai mulți români sunt nemulțumiți de împărțirea costurilor cu pierderile de apă.

„Cum se împart costurile cu pierderile de apă teoretice. Bună ziua, e normal ca pierderile teoretice de apă de pe o scară să se împartă procentual din consumul fiecărui apartament? Nu ar trebui ca pierderile de apă să se împartă în mod egal la numărul de apartamente de pe scară?Ca și exemplu, eu consum într-o lună 10 mc, pierderi sunt 40%, deci plătesc pierderi 4 mc în plus față de cei 10 mc care îi consum efectiv, citiți din contorul din apartament.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar cine consumă de exemplu 2 mc efectivi, plătește pierderi 0.80 mc. Până la urmă, eu nu consum acele pierderi, eu am un contor în apartament, această apă practic o consum, nu mi se pare normal să plătesc procentual din consumul meu, pierderile acelea", a scris femeia pe grupul Asociații de proprietari din România.Într-un comentariu, autoarea postării detaliază situația: "Pierderile sunt trecute în tabelul de la asociație, dar sunt teoretice, nu este nicio picătură de apă în subsol. Știu că provin de la diferența dintre suma contoarelor din apartamente și a contorului de branșament. Dar nu mi se pare normal să plătesc eu aceste diferențe mai mult decât alții, corect trebuie împărțite în mod egal cu celelalte apartamente.”, a spus o internaută.

Românii care stau la bloc au răbufnit

Alți români au declarat că această împărțire nu este corectă și că responsabilii uită o serie de aspecte importante.

„Și la mine tot pe apartament același consum de diferență, ce dacă 1 apartament consumă 20 m iar altul 2 (diferența) e aceeași. Nu este corect. Avem apartamente cu 2,3 camere!” „Corect este ca pierderile să se împartă pe număr de apartamente. Blocurile intrate în facturare individuală așa plătesc. Acele pierderi sunt de fapt neînchideri din diverse motive. Citiri la date diferite, contoare necitite, contoare blocate, furt, pierderi, clasa de precizie diferită între contoarele de apartament și cel al furnizorului etc."În schimb, unii cred că soluția este corectă: „Sunt trei variante: 1- pe apartament, 2-pe nr de persoane 3-în funcție de consum. Cum se hotărăște în Ad .Generală, așa se împarte. După pararea mea, cel mai corect este în funcție de consum. Aceste diferențe, sunt mai mici, sau mai mari în funcție de consum.”

„Nu sunt pierderi, sunt diferențe între suma indexurilor citite din apartamente și indexul contoarului de branșament, potrivit Ziare.

Ce spune legea

„Legal este cum prevede legea 196/2018, după consum sau după număr de persoane, așa cum hotărăște AG.”„Se împart direct proporțional cu consumul, conform normelor de aplicare a legii 51/2006.”

„Se plătesc conform hotărârii Adunării Generale, din păcate, nu e legiferat acest aspect." Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Cum se împart, de fapt, costurile cu pierderile de apă într-o scară de bloc. "Legea nu spune, dar așa e corect !”