Marius Budăi susține că cei care au scris PNRR au vrut ca românii să fie săraci „pentru următorii 50 de ani”. Ce se întâmplă cu pensiile speciale
- Iulia Moraru
- 26 octombrie 2022, 11:17
Marius Budăi, a vorbit din nou despre pensii, atât despre cele speciale ale militarilor și primarilor, cât și despre pensiile contributive. Ministrul Muncii a susținut că cei care au scris Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și-au dorit că românii să fie săraci pentru încă 50 de ani.
Marius Budăi, atac la adresa foștilor miniștri
Vorbind despre pensiile contributive, ministrul a punctat că cea mai mare victorie a României ar fi eliminarea din PNRR a procentului „inuman” de 9,4% din PIB. În acest sens el a menționat că din discuțiile avute până acum, România se bucură de susținere pentru a scoate procentul din PNRR.
El a susținut că foștii miniștri ai Finanțelor, Muncii și Fondurilor Europene au vrut să condamne cetățenii la sărăcie.
„În PNRR se spune să nu depăşească 9,4. Această inepţie trebuie scoasă din PNRR. La media europeană e calculat doar din punct de vedere statistic, nu există o plafonare. La noi am spus, atâta am fost noi iubitori de cetăţenii români, cei care au scris atunci PNRR, cine au fost atunci, domnul Cîţu, doamna Turcan, domnul Ghinea, cine a mai fost pe acolo, atât i-a iubit pe cetăţenii români, că au spus că trebuie să fie săraci pe următorii 50 de ani”, a declarat Budăi.
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale ale militarilor și primarilor
Referindu-se la pensiile speciale, Marius Budăi a vorbit despre recomandările Băncii Mondiale și a precizat că s-a discutat despre venituri și salariul net.
„S-a vorbit de venit. Se vorbeşte de salariul net, salariul brut nu îl încasăm în mână.
Că vorbim de pensii militare, nu există o nuanţă, în raport, referitoare la MAI şi MApN, se referă la tot sistemul de pensii militare, vorbim de tot sistemul. Si la MApN se reţin contribuţii. Îndeplinim pe sistemul de pensii militare, jaloanele din PNRR, am avut discuţie şi cu Banca Mondială”, a declarat Budăi.
Budăi a vorbit și despre pensiile speciale ale primarilor, despre care a spus că vor necesita un efort bugetar foarte mic, având în vedere că nu este vorba de zeci de mii de beneficiari. Potrivit acestuia, efortul bugetar va fi doar de 0,1 la sută din PIB, potrivit știripesurse.ro.