Raportul Băncii Mondiale a fost trimis Executivului României. Tăierea pensiilor speciale ar urma să fie supusă la vot în acest an

Raportul Băncii Mondiale a fost trimis Executivului României. Tăierea pensiilor speciale ar urma să fie supusă la vot în acest an Sursa Foto: Arhiva EVZ

Marius Budăi, ministrul socialist al Muncii, a afirmat că economiștii de la Banca Mondială au și trimis un raport referitor la tăierea pensiilor speciale. În acest sens, va fi elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență prin care să poată fi eliminate astfel de surse de venit.

Marius Budăi a transmis poziția Băncii Mondiale cu privire la raportul despre eliminarea pensiilor speciale din România.

Banca Mondială dă aviz pozitiv pentru reformarea sistemului de pensii

„Specialiștii Băncii Mondiale ne-au livrat Raportul în ceea ce privește îndeplinirea Jalonului 215 din PNRR, adică reforma sistemului pensiilor și indemnizațiilor de serviciu, stabilite în baza unor legi speciale.

Urmează ca Ministerul Muncii, în colaborare cu ministerele de resort, să formuleze, în baza acestui Raport, un proiect de Ordonanță de Urgență, care va fi înaintat Guvernului, în vederea adoptării unei decizii”, a transmis ministrul Marius Budăi.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Cu cât ar putea crește pensiile

Vorbind despre creșterea pensiilor, ministrul Muncii a susținut că deși nu poate da un procent fix de majorare, cu siguranță acesta nu va fi mai mic de 10%. În plus, majorarea veniturilor pensionarilor se va face într-o singură tranșă, nu în două, așa cum s-a vehiculat.

El a menționat că o decizie finală în acest sens va fi luată în curând, nefiind sigură data la care se va cunoaște sigur cu cât vor crește pensiile. Marius Budăi nu a vrut să indice o majorare de 15%, așa cum au susținut președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă, ministrul Muncii punctând că alte procente „nu sunt fundamentate din punct de vedere economic”.

Ministrul Muncii a dat asigurări că va continua să identifice măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile

„Referitor la cum vor reuşi pensionarii să treacă peste această iarnă grea, facem acum o majorare a tuturor pensiilor fiind extrem de atenţi la evoluţia preţurilor. Am luat acele măsuri din pachetul Sprijin pentru România şi din pachetul social de la început de an. Dacă va fi cazul, noi avem în continuare şi gândim măsuri mai ales pentru a sprijini categoriile vulnerabile”, a spus acesta.

În ce privește tichetele sociale, ministrul Muncii a menționat că viitoarele cardurile vor fi alimentate cu a trei tranșă de bani. Potrivit ministrului Marius Budăi, pentru luna decembrie, românii vor primi banii mai devreme decât în celelalte luni, astfel încât oamenii să-i poată folosi înainte de sărbători, conform Știri pe Surse.