Prim-ministrul Li Kegiang, exclus din Comitetul central din China. Vor fi remaniați aproximativ 65% din membrii Partidului Comunist Chinez
- Andra Puiu
- 22 octombrie 2022, 15:05
Prim-ministrul chinez Li Keqiang şi alţi trei membri ai Comitetului permanent al Biroului Politic nu au mai fost aleşi sâmbătă, 22 octombrie, în noul Comitet central al Partidului Comunist,
Peste două mii de delegați au participat la Congresul care are loc o dată la cinci ani la Beijing. Aceștia au ales un Comitet central format din 205 persoane. Din membrii aleși, 11 sunt femei. De asemenea, sunt și 171 de membrii supleanți. Li Keqiang, 67 de ani, Li Zhanshu (72 de ani), Wang Yang (67 de ani) şi Han Zheng (68 de ani), care erau membri ai actualului Comitet permanent format din șapte persoane, au fost excluși din noul Comitet central.
Totuși, Li Zhanshu şi Han Zheng erau aşteptați să se retragă din cauza vârstei înaintate. În același timp, Li Keqiang a anunțat, anterior, că nu va candida din nou la reuniunea anuală a Congresului poporului din martie, după ce a exercitat două mandate. Cu toate acestea, existau zvonuri că ar urma să ocupe postul de președinte al parlamentului. Acest lucru l-ar fi făcut efectiv al doilea cel mai important actor politic după secretarul general Xi Jinping.
Ce politicieni importanți au fost înlăturați din Comitetul central
Comitetul central se va reuni cu ușile închise duminică, 23 octombrie, pentru a vota viitorul Politburo. În mod normal, acesta este format din 25 de persoane. În plus, va fi votat și Comitetul permanent. Din nou comitet au fost excluși și Yi Gang, de 64 de ani, guvernator al Băncii centrale chineze, și Guo Shuqing, președintele autorității de reglementare bancare și în asigurări.
O altă persoană importantă care a fost exclusă este vicepremierul Liu He, de 70 de ani. Acesta avea responsabilități pe partea de economie. În urma unor calcule, se estimează că noul Comitet central va fi remaniat în proporție de 65% față de precedenta versiune din 2017, notează Agerpres.
În urma congresului, cea mai importantă decizie a fost că Xi Jinping a devenit cel mai puternic lider al țării din ultimele două decenii. Aprobarea raportului de activitate al liderului chinez reprezintă doar o formalitate deoarece atunci când în sală au fost solicitate voturi împotrivă, prin ridicarea mâinilor, un cor de „nu” a răsunat. Acest lucru s-a întâmplat înainte ca delegații să aplaude aprobarea oficială a raportului.