Virgil Popescu a cerut să fie implementate măsuri pentru gestionarea prețurilor la energie și gaze naturale. Ce au discutat miniștrii Energiei din UE

Virgil Popescu a cerut să fie implementate măsuri pentru gestionarea prețurilor la energie și gaze naturale. Ce au discutat miniștrii Energiei din UESursa: Facebook/ Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că a participat miercuri, 12 octombrie, la reuniunea Informală a Consiliului TTE in format Energie, organizată la Praga. În timpul întâlnirii, au fost discutate măsuri concrete de abordare a problemei prețurilor ridicate la energie și gaze naturale.

Virgil Popescu, Ministrul Energiei, a făcut o postare pe pagina sa de Facebook în care a explicat ce s-a discutat în timpul întâlnirii de la Praga. În acest context, ministrul a început prin a explica că în timpul anterioarei reuniuni, din data de 30 septembrie 2022, miniștrii prezenți au ajuns la un acord politic asupra Regulamentului care prevedere măsuri temporare privind ameliorarea impactului prețurilor la energie electrică asupra consumatorilor.
În acest context, Popescu a precizat că acest regulament este primul pas pentru ca problema crizei prețurilor la energie să fie gestionată. În plus, au fost discutate soluții pentru reducerea prețurilor.

Ce au discutat miniștrii în întâlnirea de astăzi

Ministrul Energiei a spus și care au fost temele abordate în întâlnirea de miercuri, 12 octombrie. Astfel, politicianul a subliniat importanța de a fi luate măsuri eficiente în privința prețurilor la gaze naturale și energie. De asemenea, Popescu a cerut Comisiei Europene să prezinte soluții pentru designul pieței de energie într-un timp cât mai scurt. Ministrul s-a referit la decuplarea prețului la gazele naturale de cel al energiei electrice.

Mai mult decât atât, el a spus că este o „măsura este necesară pentru a asigura reflectarea mixului energetic diversificat și a tehnologiilor cu costuri reduse în facturile finale ale consumatorilor”. În ceea ce privește gazele naturale, ministrul a reamintit că România susține să fie introdus cât mai repede un plafon al tranzacțiilor cu gaze naturale pe piața europeană. De asemenea, Popescu susține că un tarif plafonat ar conduce la un preț mai mic la energia electrică produsă pe bază de gaze naturale, la agentul termic și la materia primă utilizată în industria de profil.

În acest context, ministrul Energiei consideră că măsura plafonării ar trebuie implementată în toate statele membre UE pentru toate importurile de gaze naturale indiferent de proveniență, dar și pentru tranzacțiile interne. De asemenea, a fost subliniată și nevoie de a fi activată Platforma Energetică Europeană pentru achiziția în comun a gazelor naturale.

România continuă dezvoltarea proiectelor din domeniul energiei

În același timp, Virgil Popescu a mai adăugat că țara noastră susține proiectele de construcție a unor noi capacități de producere a energiei electrice. Mai mult decât atât, România va continua dezvoltarea proiectelor în domeniul energiei regenerabile. Este planificată să fie extrasă o cantitate suplimentară de 6,9 GW până în 2030 din Marea Neagră. În plus, România se va ocupa și de proiectele onshore, inclusiv de infrastructură. În ceea ce privește domeniul nuclear, țara noastră va finaliza proiectele de la Cernavodă și va implementa reactoarele modulare de mici dimensiuni.

În ceea ce privește evenimentele recente de la centrala nucleară din Zaporojie, Virgil Popescu a declarat că România va oferi „suport pentru demersurile AIEA de a stabili o zonă de securitate nucleară și protecție în jurul centralei pentru a garanta siguranța amplasamentului și a personalului de operare. Acest lucru trebuie realizat cât mai repede cu putință”.

Ne puteți urmări și pe Google News