Un oficial rus amenință Ucraina cu represalii crunte: „S-o aducem în secolul 18”. Noi ipoteze despre distrugerea podului din Crimeea

Un oficial rus amenință Ucraina cu represalii crunte: „S-o aducem în secolul 18”. Noi ipoteze despre distrugerea podului din Crimeea Sursa foto. Twitter

Armata Moscovei trebuie să atace infrastructura Ucrainei, ca replică la distrugerea parțială a podului care leagă Crimeea de teritoriul rus, peste peninsula Kerci. Amenințarea vine din partea vicepreședintelui Dumei de Stat, Piotr Tolstoi. El cere ca Ucraina să fie adusă la nivelul secolului 18, pentru ca mai apoi să fie refăcută de Rusia, după „victorie”. Între timp apar noi scenarii cu privire la explozia care a distrus parțial podul de peste strâmtoare Kerci. Conform uneia dintre acestea, explozia ar fi avut loc sub pod.

Vicepreședintele Dumei de Stat, Piotr Tolstoi, consideră că Rusia trebuie să atace toate podurile, centralele electrice, „toate drumurile dinspre Polonia, sediile și adăposturile guvernamentale” din Ucraina. Vicepreședintele Dumei de Stat a făcut aceste declarații într-o postare pe canalul de Telegram. El spune că Rusia trebuie să distrugă toată infrastructura Ucrainei, iar „apoi după victorie”, să o refacă.

„Va trebui să ducem Ucraina în secolul 18”, a mai scris Tolstoi.

Atacurile ar trebui să fie „răspunsul”, la distrugerea podului de peste strâmtoarea Kerci, care face legătura cu Crimeea, a mai scris vicepreședintele Camerei inferioare a Parlamentului rus, fără să detalieze.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Trebuie să ne unim și să începem. Și să nu ne pese de Occident, pentru noi acum este mai important să ne mobilizăm în mintea poporului rus”, a adăugat Tolstoi, relatează cotidianul rus Kommersan.

În ciuda acestor declarații belicoase, ale oficialului rus, Rusia nu pare a avea resursele necesare pentru a pune în practică un astfel de plan. Dimpotrivă, trupele sale înregistrează înfrângeri dezastruoase pe front și pierde din ce în ce mai multe echipamente militare scumpe.

Sursa foto: Twitter

Ipoteze cu privire la distrugerea podului

Podul de peste strâmtoarea Kerci, care leagă Crimeea de teritoriul Rusiei a fost distrus parțial, de o explozie, sâmbătă dimineață. În prezent, ancheta derulată de serviciile speciale rusești este în plină desfășurare, însă nu se întrevede nici un rezultat concret. Nu este clar cine stă în spatele exploziei, întrucât lovitura nu a fost revendicată oficial de nimeni. Și nici nu se știe cum a fost provocată explozia.

Sursa foto: Twitter

Anchetatorii ruși au susținut că este vorba despre o încărcătură explozivă transportată cu un camion capcantă, care a fost detonată, pe pod. Pe de altă parte, imagini de la punctul de control arată că polițiștii ruși au verificat camionul cu pricina, care ar fi produs deflagrația și nu ar fi descoperit nimic suspect.

sursa foto. Twitter

În acest context, pe rețelele de socializare se dezvoltă un alt scenariu cu privire la explozie. Conform acestuia, încărcătura explozivă ar fi fost plasată sub pod, iar acest lucru ar fi demonstrat de prăbușirea punții în mare. Mai mult, au apărut și schițe care menite să ilustreze o astfel de ipoteză.

Surse ucrainene indică spre SBU

Surse din instituțiile ucrainene au declarat, sub anonimat, că în spatele incidentului se află SBU, serviciul secret al Ucrainei. Iar un reprezentant al președintelui Zelenski a susținut că explozia a fost o consecință a luptei pentru putere de la Moscova. El a indicat un conflict între forțele militare ruse și serviciile secrete. Kremlinul n-a dat încă o explicație concretă, deși Vladimir Putin a ordonat înființarea unei comisii guvernamentale de investigații.

Între timp, circulația a fost reluată, pe firul rutier care a rămas în picioare. De asemenea, a fost pusă în circulație și o linie de feriboturi care să asigure tranferul de mărfuri și pasageri între Rusia și Crimeea. Mașinile trec podul la o distanță de aproximativ 10-15 minute, pentru a evita un alt dezastru.

Podul a fost inaugurat în 2018 de Vladimir Putin și reprezenta un simbol al puterii Rusiei în Ucraina. Investiția a costat peste 3,6 miliarde de dolari. Podul este considerat o rută importantă pentru transportul echipamentelor militare destinate armatei ruse care luptă pe frontul din sudul Ucrainei.