Război în Ucraina, ziua 224. Ucraina își continuă contraofensiva pe câmpul de luptă, fiind tot mai aproape de Herson

Război în Ucraina, ziua 224. Ucraina își continuă contraofensiva pe câmpul de luptă, fiind tot mai aproape de Herson Sursa foto: twitter

Război în Ucraina, ziua 224. Ucraina își continuă lupta împotriva forțelor armate ruse, fiind decise să pună stăpânire din nou pe orașul Herson. În acest sens, Volodimir Zelenski a anunțat că armata ucraineană își continuă avansul în sud țării, doar în această săptămână zece așezări fiind eliberate de sub conducerea rușilor. Totodată, Zelenski a semnat un decret care exclude orice negocieri de pace cu Putin.

Zelenski anunță că soldații ucraineni își continuă lupta, fiind doar o chestiune de timp până ce Rusia se va retrage definitiv din Ucraina. Astfel, Kievul a anunțat că armata sa a recucerit două orașe din sudul regiunii Herson, fiind vorba de Davidiv Brid și Velika Oleksandrivka.

Hersonul este una dintre cele patru regiuni pe care Rusia a pretins că le-a anexat în urma referendumurilor ce au avut loc săptămânile trecute.

De asemenea, forțele ucrainene și-au continuat contraofensiva din est și au împins în regiunea Luhansk, după ce au recucerit orașul cheie Lîman din regiunea Donețk, în weekend.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot marți, Volodimir Zelenski a semnat un decret care exclude orice fel de negociere, de acum înainte, cu Vladimir Putin.

Ucraina, decisă să elibereze teritoriul țării de inamic

Ucraina este din ce în ce mai decisă în eliberarea teritoriului țării de inamicul rus. Mai mult, se intenționează să se elibereze inclusiv Crimeea, potrivit spuselor lui Mihailo Podoliak, un consilier cheie al președintelui ucrainean.

„Suntem pentru valorile occidentale. Vrem să eliberăm tot teritoriul nostru. Toate amenințările Federației Ruse nu vor opri Ucraina pentru a ne elibera teritoriul... inclusiv teritoriile ocupate din 2014”, a precizat Podoliak.

În acest sens, și Rusia a fost nevoită să își declare o parte din pierderile suferite. Astfel, hărțile publicate de Ministerul rus al Apărării par să sugereze că forțele armate rusești se retrag din zonele din estul și sudul Ucrainei. În ultimele zile, acestea au fost supuse unor presiuni semnificative din partea soldaților ucraineni.

Directorul centralei Zaporojie va fi înlocuit

Directorul centralei nucleare Zaporojie va fi înlocuit, după eliberarea din detenția rusă, potrivit organelor de pază nucleare ale ONU.

Murașov, directorul centralei, a fost reținut de o patrulă rusă, a declarat, sâmbătă, președintele companiei nucleare de stat ucrainene Energoatom, Petro Kotin. Kotin a spus că Murașov se afla în vehiculul său în drumul de la fabrică, când a fost oprit, scos din mașină și condus într-o direcție necunoscută în timp ce era legat la ochi. AIEA a declarat luni că a primit confirmarea că directorul s-a întors la familia sa în siguranță.

Alexander Lukașenko și-a recunoscut participarea în războiul dintre Rusia și Ucraina

Marți, liderul din Belarus, Alexander Lukașenko a declarat că țara sa participă la războiul dintre Rusia și Ucraina, fiind prinsă la mijloc, însă nu prin uciderea oamenilor.

„În ceea ce privește participarea noastră la o operațiune militară specială în Ucraina, participăm. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligațiile”, a spus Lukașenko în timpul unei întâlniri militare, potrivit CNN.