Noua conducere din Burkina Faso cere protestatarilor să nu mai atace Ambasada Franței
- Dosofteea Lainici
- 3 octombrie 2022, 07:54
Noua conducere â din Burkina Faso a cerut încetarea tulburărilor interne, la o zi după ce protestatarii au atacat ambasada Franței și alte clădiri în urma celei de-a doua lovituri de stat din acest an a națiunii vest-africane.
Într-o declarație difuzată la televiziunea de stat, purtătorul de cuvânt al juntei, căpitanul Kiswendsida Farouk Azaria Sorgho a cerut oamenilor să „renunțe de la orice act de violență și vandalism pentru a preveni eforturile depuse, în special cele care ar putea fi comise împotriva Ambasadei Franței”. Violența a fost condamnată de Ministerul de Externe francez, care a negat orice implicare în evenimentele care au loc în Ouagadougou.
Atac asupra Ambasadei Franței
„Condamnăm în cei mai fermi termeni violența împotriva prezenței noastre diplomatice în Burkina Faso”, a declarat Ministerul de Externe francez. „Orice atac asupra facilităților noastre diplomatice este inacceptabil.”
Sentimentul anti-francez a crescut brusc după ce un anunț al juntei a susținut că președintele interimar demis, locotenent-colonelul Paul Henri Sandaogo Damiba se adăpostește într-o bază militară franceză. Franța a negat vehement acuzația, dar protestatarii s-au îndreptat furioși spre Ambasada Franței din Ouagadougou.
Locația lui Damiba era încă necunoscută duminică, deși o declarație care i-a fost atribuită a fost postată pe pagina de Facebook a președinției Burkina Faso, sâmbătă seara. În aceasta, el le-a cerut noilor lideri ai puciului „să-și revină în fire pentru a evita un război fratricid de care Burkina Faso nu are nevoie”. Spre deosebire de alți lideri din Africa de Vest înlăturați, Damiba nu a emis încă demisia, deși junta a spus că a fost înlăturat de la putere în anunțul lor de vineri seară de la televiziunea de stat.
Evenimentele care se desfășoară în Burkina Faso au adâncit temerile că haosul politic va distrage atenția de la insurgența islamică a țării, o criză care a forțat 2 milioane de oameni să plece din casele lor și a provocat mii de morți în ultimii ani.
Răsturnarea președintelui ales
Damiba a ajuns la putere în ianuarie, promițând că va proteja țara de violența jihadistă. Cu toate acestea, situația s-a deteriorat pe măsură ce jihadiștii au impus blocaje asupra orașelor și au intensificat atacurile. Săptămâna trecută, cel puțin 11 soldați au fost uciși și 50 de civili au dispărut după ce un convoi de aprovizionare a fost atacat de oameni înarmați în comuna Gaskinde din Sahel.
Pe măsură ce incertitudinea a prevalat, comunitatea internațională a condamnat pe scară largă înlăturarea lui Damiba, care l-a răsturnat el însuși pe președintele ales democratic al țării în ianuarie. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că Statele Unite „sunt profund preocupate de evenimentele din Burkina Faso”.
Cu toate acestea, pentru unii din armata Burkina Faso, Damiba a fost considerat prea apropiat de Franța, care menține o prezență militară în regiunea Sahel din Africa pentru a ajuta țările să lupte împotriva extremiștilor islamici, potrivit Associated Press.