Exclusiv. Prietenia Germaniei cu gazul rusesc a distrus economiile Europei! Hoandră: Suntem în genunchi din cauza Green Deal. Video
- Andreea Vlad
- 29 septembrie 2022, 20:13
Odată cu declanșarea crizei energetice și a căutării de soluții pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc, țările membre au devenit mult mai atente la eforturile costisitoare de ecologizare a resurselor naturale care li s-a impus de la vârful UE, prin controversatul Green Deal. Sunt aceste eforturi justificate de prețul imens plătit, închiderea unor obiective energetice naționale? Multe țări, inclusiv Germania, au început să redeschidă minele de cărbuni și să se încălzească cu combustibili fosili.
Sabotajul conductelor Nord Stream amplifică criza declanșată de Green Deal, un program foarte scump impus statelor membre, care în timp pare tot mai mult o decizie politică decât una economică.
Jurnalistul EVZ Robert Turcescu alături de invitații săi, Octavian Hoandră și Bogdan Comaroni, au comentat pe larg implicațiile pe care avaria la conductele care alimentau Europa și în special Germania cu gaz rusesc le poate avea asupra hărții geopolitice a momentului.
Cedează economia Germaniei?
Jurnalistul Bogdan Comaroni și-a exprimat suspiciunea că gazul pe conductele Nord Stream ar fi fost oprit complet, așa cum s-a anunțat public. Având studii de inginerie, invitatul în studioul a comentat în termeni tehnici de ce nu este convins că conductele aveau activitatea sistată.
„Pe de altă parte, dacă s-ar fi oprit gazul complet, sau mai era 7%, conducta aia fiind așa mare, presiunea ar fi putut să scape. Însă dacă ar fi fost doar aer s-ar fi terminat. Chiar dacă presiunea ar fi putut scăpa, ar fi fost puțin aer, dar și astăzi bolboresește, poate chiar și crește, se pare că a apărut o a patra spărtură”, a observat redactorul-șef Ziuanews.ro.
Aceste observații îl îndreptățesc să creadă că Germania nu e chiar așa în pericol cum pretinde. „70% din economia Germaniei ar capota dacă ar rămâne fără gaz rusesc, dar de trei luni nu am auzit că s-ar fi întâmplat asta. Pe de altă parte, nimeni nu a făcut niciun anunț de acest tip în ultimele trei luni".
Hoandră: Germania este cea care a băgat Rusia în lumea bună
Jurnalistul Octavian Hoandră apreciază că actuala criză provocată de avarierea conductelor Nord Stream 1 și 2 poate fi o șansă de schimbare a paradigmei, și anume țările membre să își revizuiască atitudinea față de Green Deal, politica ale cărei efecte s-au dovedit extrem de nocive pentru economiile țărilor europene.
„Derivă o nouă nenorocire la ceea ce trăim noi astăzi. S-a născut ideea infuzată de Germania întregii Europei: Green Deal. Pe ei nu îi costă nimic și au impus-o ca politică la Bruxelles. Noi suntem în genunchi astăzi. Toată lumea face frigul și plătește prețuri imense datorită acestui Green Deal. Europa nu a făcut pașii ăștia treptați. (...)
Willy Brandt (fn.r. - fost cancelar federal al Germaniei) a avut dreptate, unificarea Germaniei a fost o înțelegere cu Rusia. Germania este cea care a băgat Rusia în lumea bună. Nemții au dus justificarea Rusiei până la extrem, au credibilizat mizeria Rusiei. Fără pomenile de la ruși Germania nu era motorul economic al Europei”, a argumentat jurnalistul și scriitorul din Cluj.
Turcescu: Poate ne-au făcut un pustiu de bine
Dincolo de aceste considerații, un lucru este cert: actuala rivalitate mondială declanșată de războiul din Ucraina este una pentru resurse și e pe foarte mulți bani, a completat moderatorul. E o certitudine că economia Europei, regiunea care are cel mai mult de suferit în complicatul context geopolitic, va avea de suferit. Gazda emisiunii a remarcat că sabotajul Nord Stream ar putea avea și o parte pozitivă, anume că țările membre se pot elibera de dependența de gazul Rusiei, care îl folosește ca principal instrument de șantaj ca replică la drasticele sancțiuni economice impuse de la Bruxelles țării agresoare. „Poate ne-au făcut un pustiu de bine și am scăpat de gazul rusesc", a observat gazda emisiunii EVZ Play.
Emisiunea integrală: