Proiectul privind limitarea dobânzilor excesive la credite, respins de Parlament. Băncile nu mai au piedici
- Maria Pană
- 21 septembrie 2022, 13:03
Proiectul legat de limitarea dobânzilor excesive a picat în parlament după ce a fost respins și de Senat și de Camera deputaților. Inițiativa trebuia să-i ajute pe cetățenii care voiau credite și să ofere protecție împotriva unor condiții abuzive pe care le practică unele bănci.
Același proiect prevedea anumite limitări pe categorii de credite, fie că era vorba despre contracte cu băncile, fie că era vorba despre instituții financiar nebancare sau colectori de creanțe.
Acesta conținea, mai întâi, limite ale dobânzii anuale efective la creditele imobiliare și de consum; la creditele de consum de cel mult 15.000 de lei, suma totală de rambursat ar fi de maximum dublul sumei împrumutate (incluzând toate costurile, dobânzile și comisioanele).
Parlamentul a respins proiectul, băncile vor putea să acționeze fără bariere
„Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăși cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR”, prevedea proiectul. În cazurile în care limitările nu erau respectate, împrumutații ar fi avut dreptul să obțină reducerea lor, amiabil sau cu forța, în instanță, iar cei care ajung să nu mai poată plăti din cauza dobânzilor mari nu mai puteau fi executați silit așa ușor.
Era introdusă, în consecință, ideea de a reechilibra contractele în acest context. În același timp, acest proiect prevedea sancționarea ca abuz de putere economică practicarea de dobânzi excesive, ca practici incorecte (inclusiv înșelătoare) ale băncilor și celorlalți creditori financiari sau chiar ca fraude la lege.
Fusese declarat neconstituțional de CCR
La momentul în care a fost scris proiectul a fost declarat neconstituțional de către CCR, explica atunci consilierul BNR, Cristian Bichi, că pe bună dreptate. Asta pentru că proiectul ar fi fost scris pe genunchi, fără niște fundamentări economice și sociale pertinente, practic un proiect făcut doar ca să fie făcut și nu trecut prin Parlament.
În ianuarie 2021, Curtea Constituțională „a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Legea privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive".
Proiectul a fost inițiat de deputatul PSD Cătălin Marian Rădulescu și susținut de Emanoil Savin (neafiliat) și senatorii PSD Ecaterina Andronescu, Emilia Arcan, Nicolae Avram, Niculae Bădălău, Valer-Daniel Breaz, Ionel Daniel Butunoi, Florin Cârciumaru, Titus Corlăţean, Mihnea Cosmin Costoiu, Gabriela Creţu, Carmen Dan, Adrian-Nicolae Diaconu, Carmen Dima, Marius-Alexandru Dunca, Doina Elena Federovici, Ion Ganea, Eugen Gioancă, Virginel Iordache, Iriza Scarlat, Lupu Victorel, Manoliu Dan, Marciu Ovidiu-Cristian-Dan, Mihu Ştefan, Niţă Ilie, Oprea Ştefan Radu, Orţan Ovidiu-Florin, Paţurcă Roxana-Natalia, Pănescu Doru-Adrian, Pop Gheorghe, Pop Liviu-Marian, Salan Viorel, Silistru Doina, Smarandache Miron Alexandru, Soporan Aurel-Horea, Toma Vasilică, Trufin Lucian, Zamfir Daniel-Cătălin