Vladimir Putin, întâlnire strategică cu liderul chinez Xi Jinping. Ce „alternativă” vor găsi la lumea occidentală

Vladimir Putin, întâlnire strategică cu liderul chinez Xi Jinping. Ce „alternativă” vor găsi la lumea occidentalăSursa foto: EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Întâlnirea dintre Xi Jinping și Vladimir Putin la avea loc în Uzbekistan, la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai. Cei doi vor discuta și despre războiul din Ucraina. China nu a condamnat până acum invazia și nici nu a impus sancțiuni Rusiei. În shimb, comerțul dintre cele două țări a inflorit în ultimele luni.

Liderul chinez Xi Jinping se va întâlni în această săptămână cu Vladimir Putin, la un summit ce va avea loc în Uzbekistan. Scopul declarat al întrunirii este să se găsească o „alternativă“ la lumea occidentală.

Pentru Xi Jinping este prima deplasare oficială în altă țară de la începutul pandemiei de coronavirus. „Sub conducerea strategică a preşedintelui Xi Jinping şi a preşedintelui Vladimir Putin, relaţiile noastre au progresat mereu pe calea cea bună.

China este dispusă să conlucreze cu Rusia pentru a pune în aplicare spiritul cooperării strategice la nivel înalt între ţările noastre, pentru a apăra interesele noastre comune şi a promova dezvoltarea ordinii internaţionale într-o direcţie mai justă şi mai rezonabilă“, a declarat Yang Jiechi, responsabil pentru diplomaţie în cadrul Partidului Comunist chinez, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei.

Întâlnire importantă

Întâlnirea dintre Xi Jinping și Vladimir Putin va avea loc joi, la Summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), care se va desfășura în perioada 15-16 septembrie. Una dintre temele de discuție va fi și războiul din Ucraina.

„Vladimir Putin se va întâlni și cu lideri din India, Pakistan, Turcia sau Iran, dar întâlnirea sa cu Xi Jinping este de o importanță deosebită“, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Yuri Ushakov.

Aceasta este a doua întâlnire a celor doi lideri din acest ani, după cea de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, din luna februarie.

China și Rusia încearcă de mai mulți ani să impună Organizația de Cooperare de la Shanghai, fondată în 2001, ca o alternativă la asociațiile similare occidentale.

Nu a sancționat Rusia

China este una dintre țările care nu au condamnat invazia în Ucraina și nici nu a impus sancțiuni Rusiei. În plus, relațiile comerciale dintre cele două țări au cunoscut o dezvoltare și mai mare în ultimele luni. Importurile de petrol rusesc au crescut de la invazia Ucrainei.

De asemenea, relațiile din China pe de o parte și SUA și țările occidentale pe de altă parte sunt extrem de tensionate din cauza Taiwan-ului. China consideră că insula este parte a teritoriului său.

Luna trecută, Beijingul dislocat trupele militare în jurul insulei, ca răspuns la vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi în Taiwan, potrivit BBC.