Sute de documente NATO din Portugalia, în pericol. Au fost scoase la vânzare pe dark web

Sute de documente NATO din Portugalia, în pericol. Au fost scoase la vânzare pe dark web Armata Belgiei va consolida granița terestră, aeriană și maritimă de est a NATO Sursa: arhiva EVZ

Sute de documente confidențiale trimise de către NATO Portugaliei au fost găsite și scoase la vânzare pe darkweb. Acest lucru s-a întâmplat în urma unui atac informatic care a țintit Statul Major al Forțelor armate portugheze și serviciile militare portugheze de informații.

Este vorba despre un atac prelungit în timp și care nu poate fi detectat. Atacul a fost comis de boți programați să detecteze acest tip de documente. De asemenea, acest incident a fost detectat de către serviciile americane de informații și a fost semnalat apoi autorităților portugheze în august, prin intermediul Ambasadei Statelor Unite la Lisabona.

Țintele atacului ar fi fost Statul Major General al armatei, serviciile militare din Portugalia de informaţii şi un departament de la Ministerul portughez al Apărării. Atacul a fost descoperit de o anchetă a agențiilor portugheze de securitate cibernetică.

Ce declară autoritățile din Portugalia

„Guvernul este în măsură să asigure că Ministerul Apărării Naționale și Forțele armate acționează zilnic pentru ca credibilitatea Portugaliei, în calitate de stat fondator al Alianței Nord-Atlantice, să rămână intactă”, a răspuns în scris cabinetul premierului Antonio Costa. De asemenea, de fiecare dată când există suspiciunea unei intruziuni, situația a fost îndelung analizată. Ulterior,  se iau măsuri de „consolidare a sensibilizării la securitatea cibernetică”, a adăugat Guvernul portughez

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuși, autoritățile nu au confirmat sau infirmat faptul că au fost furate documente secrete. Documentele respective ar fi fost schimbate între diverse servicii portugheze prin linii de comunicare nesecurizate, informează cotidianul Diario de Noticias.

NATO, ținta hackerilor

În luna august, un grup de hackeri a pus în vânzare pe internet documente militare secrete. Printre acestea se numără date despre sistemele de arme moderne ale țărilor NATO și, probabil, despre misiunea forțelor armate ale alianței în statele baltice.

Infractorii cibernetici au obținut acces la datele unui mare producător european de armament, MBDA Missile Systems (cu sediul în Franța). Compania a recunoscut că pachetul pus în vânzare conține documente care îi aparțin, dar acestea nu sunt clasificate.

MBDA a declarat că datele au fost furate de pe un hard disk extern piratat. Atacul cibernetic a avut loc în Italia. Compania a cooperat cu autoritățile locale pentru a sprijini ancheta. Investigația se concentrează asupra unuia dintre furnizorii MBDA.