Președinta Ungariei, nemulțumită de conferința susținută alături de Klaus Iohannis. „Traducerea nu a fost completă”

Președinta Ungariei, nemulțumită de conferința susținută alături de Klaus Iohannis. „Traducerea nu a fost completă” Katalin Novak: Ungaria este un bun aliat; Sursa foto. Twitter

Președinta Ungariei, Katalin Novak, nu a fost încântată de vizita pe care a făcut-o la București. Oficiala a precizat că nu a avut parte de o traducere completă la conferința de presă susținută alături de Klaus Iohannis.

Președinta Ungariei, Katalin Novak, și-a spus părerea despre dorința unor politicieni din UDMR, dar și de la Budapesta, privind autonomia „unor județe”. Ea a vorbit și despre vizita pe care a făcut-o în România. Aceasta nu a avut cuvinte de laudă la adresa României și s-a plâns de calitatea traducerii din română în maghiară.

„Îmi cer scuze, traducerea nu a fost întotdeauna completă și nu am auzit fiecare propoziție cu exactitate, nici din discursul domnului președinte, uneori au lipsit propoziții întregi, eu le-am completat în sensul discuțiilor noastre între 4 ochi, pentru că sunt convinsă că și în mod public a exprimat aceleași lucruri. Deci nici întrebarea nu a ajuns la mine complet. Pe baza celor auzite de mine, încerc să răspund la întrebarea dumneavoastră”, a spus Katalin Novak, care și-a păstrat zâmbetul pe buze, potrivit Libertatea.

Președinta Ungariei, vizită la București

Azi, Katalin Novák, președinta Ungariei, a făcut o vizită la Bucureşti la invitaţia omologului său român, Klaus Iohannis. Președintele României a precizat că țara noastră respectă drepturile minorităților naționale, subliniind că tensiunile interetnice sunt „umflate public”, în mod artificial.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Există evident probleme care necesită mai mult decât o discuţie atunci când vorbim despre drepturile minorităţilor în România, însă daţi-mi voie să încep răspunsul meu prin a spune că în România drepturile tuturor minorităţilor naţionale sunt respectate, ba chiar mai mult, în România există un exemplu pe care putem să-l prezentăm cu mândrie: minorităţile naţionale sunt reprezentate în Parlament, chiar dacă numeric prin vot nu obţin atâtea voturi cât sunt necesare pentru un mandat.

Asta se numeşte o discriminare pozitivă. Este interesul nostru comun şi am discutat pe larg această chestiune ca drepturile minorităţii maghiare să fie pe deplin respectate, să-şi poată trăi cultura, să-şi poată folosi limba maternă şi aşa mai departe. Am convenit împreună că este bine să folosească şi limba română”, a declarat președintele Klaus Iohannis.