Amendă colosală pentru Instagram. Aplicația a încălcat confidențialitatea copiilor

Amendă colosală pentru Instagram. Aplicația a încălcat confidențialitatea copiilor Sursa: Mohamed Ahmed Soliman | Dreamstime.com

Autoritățile pentru protecția datelor din Irlanda au sancționat Instagram cu peste 405 milioane de euro. Faimoasa aplicație a încălcat confidențialitatea copiilor. Minorii s-au trezit cu adresele de e-mail și numerele de telefon publicate.

Autoritățile pentru protecția datelor din Irlanda a amendat Instagram cu 405 milioane de euro. Sancțiunea vizează încălcarea de către Instagram a confidențialității copiilor, inclusiv publicarea adreselor de e-mail și a numerelor de telefon ale copiilor.

Oficialii au precizat că este cea mai mare amendă pe care o aplicație Meta a primit-o până acum. Recordul este deținut de Amazon, care a primit o penalizare de 746 de milioane de euro într-un caz de nerespectare a regulilor GDPR.

După sancțiunea autorităților din Irlanda, purtătorul de cuvânt Meta s-a scuzat. „Această anchetă s-a concentrat pe setări vechi pe care le-am actualizat cu peste un an în urmă și, de atunci, am lansat multe funcții noi pentru a ajuta adolescenții să-și mențină în siguranță și informațiile lor private”, a spus un purtător de cuvânt al Meta, potrivit Politico.eu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Facebook și Instagram își urmăresc utilizatorii

Aplicaţiile de iPhone pentru Facebook şi Instagram folosesc un browser propriu, care urmăresc toate acţiunile utilizatorilor după ce aceştia dau click pe un link, inclusiv introducerea unor date sensibile, precum parolele şi datele cardurilor. O analiză realizată de Felix Krause, un dezvoltator independent, care a lucrat anterior pentru Google şi Twitter, arată că platformele Meta nu sunt foarte sigure.

Aplicaţiile de Facebook şi Instagram nu folosesc, precum majoritatea aplicaţiilor de iPhone, o instanţă de Safari pentru deschiderea link-urilor. În schimb, cele două se bazează pe un browser propriu. Cu acest cod, numit „Meta Pixel”, sunt monitorizate toate interacţiunile utilizatorilor, din momentul în care este deschis browser-ul. Se urmăresc click-urile pe reclame, link-urile şi butoanele apăsate, textul selectat, capturile de ecran făcute şi textele introduse.

Cu toate astea, nu sunt dovezi clare că Meta fură datele utilizatorilor, dar practica încalcă regulile ATT (App Tracking Transparency) implementate de Apple, care prevăd că urmărirea utilizatorilor se poate face doar după obţinerea acordului expres al acestuia.