Noi acuzații de spionaj îndreptate către Rusia. Doi oficiali din Ministerul Economiei din Germania, acuzați de legături cu Moscova

Noi acuzații de spionaj îndreptate către Rusia. Doi oficiali din Ministerul Economiei din Germania, acuzați de legături cu MoscovaSursa: Jackethead | Dreamstime.com

Serviciul de informații german acuză doi înalți funcționari din cadrul Ministerului Economiei că au spionat pentru Rusia. Momentan, suspecții nu sunt identificați, dar ei lucrează într-un domeniu sensibil al politicii energetice și au „anomalii biografice”.

Ministerul Economiei a predat cazul Oficiului pentru Protecția Constituției după ce au apărut suspiciuni interne. Cei doi oficiali au atras atenția pentru că au adoptat o poziție vizibil pro-rusă în propunerile privind politica în domeniul gazelor și al energiei. În acest context, Ministerul pentru Protecția Constituției a verificat CV-urile oficialilor. Astfel, au fost găsite „anomalii biografice”.  Într-unul dintre cazuri, era vorba despre o vizită de studiu în Rusia.

În textul raportului s-a mai arătat că ofițerii de informații au urmărit, de asemenea, mișcările de călătorie. De asemenea, ei au mai verificat și dacă zborurile au fost efectuate exclusiv din motive oficiale sau dacă au existat eventual „ocolișuri suspecte”. În același timp, au fost verificate prieteniile private și relațiile personale cu rușii. Presa din Germania a scris că s-a vorbit despre o „apropiere emoțională față de Rusia” pe care oficialii vizați o aveau în mod evident. Cu toate acestea, nu existau dovezi solide că ar fi vorba de fapt de unul sau mai mulți spioni.

Persoanele în cauză lucrează într-un domeniu deosebit de sensibil care se ocupă de politica energetică a guvernului federal. O purtătoare de cuvânt a ministerului a declarat că departamentul nu poate comenta cazurile individuale, informează Die Zeit.

Germania a demarat percheziții privind exportul de substanțe chimice în Rusia

Nu este primul incident de la declanșarea războiului din Ucraina când Germania suspectează Rusia de diverse fapte. Anchetatorii germani au descins în şapte imobile situate în orăşelul Lilienthal, dar și în oraşele Bremen, Bremerhaven şi Konstanz. Potrivit Parchetului din Stade, aflat în landul Saxonia Inferioară, este investigată încălcarea normelor privind exportul de materiale de către firma Riol Chemie GmbH. Surse judiciare vorbesc despre nu mai puțin de 30 de cazuri de astfel de exporturi ilicite.

Parchetul din Stade a precizat că ia în calcul ipoteza conform căreia substanţele chimice exportate în Rusia ar fi fost folosite la crearea unor arme biologice. Printre acestea se numără și agentul neurotoxic Noviciok. Este vorba despre o neurotoxină despre care s-a mai auzit și în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, în 2018, în Marea Britanie. Același agent chimic ar fi fost folosit și pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, un critic al președintelui rus Vladimir Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News