Orban sfidează UE! Ungaria dă Rusiei 13 miliarde de euro pentru construcția a două reactoare nucleare
- Dosofteea Lainici
- 27 august 2022, 08:01
Lucrările care vor începe în săptămânile următoare, subliniază legăturile dintre Viktor Orbán și Vladimir Putin.
Ungaria a anunțat că construcția a două reactoare nucleare de către Rosatom din Rusia, în valoare de 12,5 miliarde de euro, va începe în următoarele săptămâni, după ce autoritățile de reglementare au aprobat proiectul. Războiul din Ucraina nu a descurajat interesul Ungariei pentru acest proiect, care se va adăuga celor patru reactoare care funcționează deja la Centrala Paks de lângă Budapesta. Faptul că acesta merge înainte este un alt indiciu al legăturilor strânse dintre premierul Ungariei, Viktor Orbán, și președintele rus, Vladimir Putin.
"Acesta este un pas mare, o etapă importantă", a declarat pe Facebook ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, după ce autoritatea națională de reglementare a emis joi o autorizație după numeroase întârzieri. "Acum putem trece de la etapa de planificare la cea de construcție. Veți vedea acest lucru pe șantierul de la Paks în următoarele săptămâni", a spus Szijjártó. El a adăugat că este "realist" ca reactoarele să poată intra în funcțiune până în 2030.
Acordul din 2014 pentru construirea a două reactoare de 1.200 MW la Paks, la 100 km sud de Budapesta, va dubla capacitatea centralei. Construită cu tehnologie din epoca sovietică în anii 1980, în timpul perioadei comuniste din Ungaria, centrala este singura instalație nucleară a țării și asigură aproximativ 40% din necesarul de energie electrică.
Rusia dă un împrumut de 10 miliarde de euro
"În acest fel, vom asigura securitatea energetică a Ungariei pe termen lung și îi vom proteja pe maghiari de fluctuațiile bruște ale prețurilor la energie", a declarat Szijjártó. Rusia finanțează inițial cea mai mare parte a proiectului cu un împrumut de 10 miliarde de euro acordat Ungariei, care plătește restul de 2,5 miliarde de euro. Nu se știe care sunt condițiile în care Ungaria va da înapoi cele 10 milairde euro. Finlanda, membră a UE, a anulat în luna mai un proiect similar de centrală nucleară rusă din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.
Ungaria a respins eforturile UE de a izola și sancționa Rusia. În timp ce partenerii săi din UE încearcă să se debaraseze rapid de petrolul și gazele rusești, Ungaria a obținut excepții și a negociat livrări suplimentare de gaze naturale. Astfel, Gazprom a accelerat fluxurile către Ungaria prin conducta TurkStream, care transportă gazul prin Bulgaria și Serbia, a declarat un oficial al ministerului ungar de externe.
Compania rusă de stat a început de vineri să livreze mai mult gaz decât era obligată prin contract, a scris Tamás Menczer, un oficial din cadrul Ministerului ungar al Afacerilor Externe și Comerțului, într-o postare pe Facebook. Până la sfârșitul lunii august, Gazprom ar urma să furnizeze Ungariei încă 2,6 milioane de metri cubi pe zi, a declarat Menczer, un membru al partidului Fidesz al lui Viktor Orbán.
Ungaria, partener privilegiat pentru gazul rusesc
TurkStream, care trece prin Marea Neagră, se numește Balkan Stream în Bulgaria, unde conducta intră pe teritoriul UE. În timp ce Rusia a oprit livrările de gaze către Bulgaria, membră a UE, Sofia continuă să tranziteze gazul rusesc către Serbia și Ungaria.
În urmă cu câteva săptămâni, ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, s-a deplasat la Moscova pentru a discuta despre cumpărarea unei cantități suplimentare de 700 de milioane de metri cubi de gaz, devenind astfel singurul oficial de rang înalt dintr-un stat membru al UE care a vizitat Rusia de la sfârșitul lunii februarie, cu excepția cancelarului austriac, Karl Nehammer, care a făcut o călătorie în aprilie.
Ungaria, care este dependentă în proporție de 85% de gazul rusesc, s-a opus în mod constant ideii unor sancțiuni ale UE privind importurile de gaz rusesc, iar premierul Orbán a făcut, de asemenea, un lobby intens pentru a obține o scutire de la sancțiunile UE privind importurile de țiței rusesc.