Efectele războiului din Ucraina vor continua să se facă simțite

Efectele războiului din Ucraina vor continua să se facă simțiteSursa foto: Ukrainean PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Rusia exclude soluția diplomatică a conflictului - cu un cost uman, economic și geopolitic foarte ridicat

La împlinirea a șase luni, războiul din Ucraina nu se ştie când se va încheia. Reprezentantul rus la Națiunile Unite, Ghennadi Gatilov, a declarat ieri că Rusia nu vede în prezent nicio posibilitate de soluționare diplomatică a conflictului. Unii dintre negociatorii care au lucrat la acordul care a permis exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră nutreau speranța că negocierile de pace vor dobândi forţă. Deocamdată rămâne doar speranța, scrie O Globo.

În Ucraina, drama umană nu a făcut decât să crească de la începutul războiului. Până la sfârșitul lunii iulie, civilii morţi însumau 5.200, iar răniții - 7.000. Din 24 februarie până miercurea trecută, ONU a înregistrat 6,6 milioane de refugiați ucraineni răspândiți în Europa, aproximativ 30% în Polonia.

Pe câmpurile de luptă, măcelul a fost feroce. La începutul lunii august, administraţia americană estima că 20.000 de soldați din Rusia au fost ucişi și aproximativ 45.000 au fost răniți. Generalul ucrainean Valerii Zalujnîi a declarat ieri că aproape 9.000 dintre soldații săi au murit, dar numărul real este probabil mai mare. Asemenea cifre sunt alarmante. În două decenii de război în Afganistan, Statele Unite au pierdut 2.500 de soldaţi.

Pe lângă costul uman pentru populația locală, în economie, războiul s-a simțit în întreaga lume. Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu. Redeschiderea porturilor de la Marea Neagră face parte din explicația pentru scăderea cu 14,5% a prețului acestui produs în luna iulie față de luna precedentă, dar valoarea încă este cu 25% peste cea de acum un an. Indicele Națiunilor Unite care măsoară prețurile alimentelor este cu 13% mai mare decât în ​​urmă cu un an.

Rusia reprezintă 20% din exporturile globale de gaze, 10% din petrol și 5% din cărbune. Până la sfârșitul lunii iunie, prețul petrolului se dublase, cel al cărbunelui se triplase, iar cel al gazului crescuse de cinci ori față de începutul lui 2021. De atunci, au existat fluctuații, dar presiunea inflaționistă persistă în întreaga lume. Un raport al Fondului Monetar Internațional (FMI) estimează că războiul va majora costul vieții în Europa cu 7% anul acesta.

Pe frontul geopolitic, războiul a determinat Finlanda și Suedia să adere la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Germania să își majoreze cheltuielile militare și Rusia să se apropie de China, în ceea ce se prefigurează a fi o redesenare profundă a hărții geopolitice a planetei.

În privinţa ideilor, conflictul a servit la evidenţierea absurdității celor, de stânga și de dreapta, care au privit în mod firesc agresiunea rusă, ca şi cum ucrainenii nu ar avea dreptul să-și aleagă propriul destin în mod democratic. Aici, președintele Jair Bolsonaro încă mai trebuie să explice ce a câștigat Brazilia prin vizita sa la Vladimir Putin din luna februarie, iar Luiz Inácio Lula da Silva îi datorează scuze președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski pentru că a afirmat că este la fel de vinovat de război ca și Putin. (Editorial; Traducerea: Iulia Baran, RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News