Război un în Ucraina, ziua 175. Întâlnire la nivel înalt la Lvov. Kievul anunță moartea a 100 de militari ruși în orașul Lisiceansk

Război un în Ucraina, ziua 175. Întâlnire la nivel înalt la Lvov. Kievul anunță moartea a 100 de militari ruși în orașul Lisiceansk Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Războiul din Ucraina a intrat în ziua 175, de la invazia declanșată de Rusia la începutul anului, pe 24 februarie. Evenimentul politic al zilei este, întrevederea celor doi președinți, Volodimir Zelenski, al Ucrainei și Recep Tayyp Erdogan al Turciei, alături de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la Lvov. Prin această vizită. Erdogan dă o lovitură prietenului său de la Kremlin, recunoscând, de facto statul ucrainean și conducerea sa politică. Pe front, trupele Kievului au anunțat că au ucis, într-o acțiune militară, un număr de 100 soldați invadatori. S-a întâmplat în orașul Lisiceansk. De partea cealaltă, hackerii ruși au lansat un atac cibernetic asupra companiei de energie nucleară de stat a Ucrainei Energoatom.

UPDATE: Au început să ajungă în Portul Galați primele vagoane încărcate cu cereale din Ucraina. Primul transport a fost realizat astăzi, 17 august. Astfel, a fost adus pe calea ferată cu ecartament larg, direct la silozul „Anghel Saligny” din Portul Docuri. Aici marfa va fi încărcată pe nave pentru a fi trimisă mai departe.

Directorul general al Administrației Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați, Marcela-Daniela Costea, a confirmat că au sosit primelor vagoane cu cereale ucrainene pentru export. „Miercuri încep să sosească cerealele din Ucraina, în loturi de câte 20 de vagoane, livrate pe linia de cale largă dinspre Ucraina, via Giurgiulești. Sunt 60 de vagoane încărcate deja, care ajung, în loturi, la silozul Anghel Saligny”, a declarat directorul general al APDM Galați.

Mai multe explozii au fost auzite în peninsula Crimeea, ocupată de ruși în 2014 în ultimele ore. Un depozit de muniție a explodat în nord, iar alte detunături au fost auzite și în centrul regiunii, la o bază aeriană militară din Gvardeyskoye. Rușii dau vină pe „sabotori”, iar ucrainenii, deși nu recunosc oficial atacurile, lasă să se înțeleagă că ar fi în spatele acestor lovituri. Informația a fost prezentată de publicaţia independentă Meduza.io. Ministerul Apărării de la Moscova a calificat aceste incidente drept acte de sabotaj.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şeful Administraţiei Militare Regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, a raportat o explozie în Lisiceansk. Aici ar fi fost uciși până la o 100 de soldați ruși, după cum relatează Ukrainska Pravda. Serghei Gaidai a declarat pentru Radio Europa Liberă că este mulțumit de informațiile pe care le-a primit cu privire la moartea celor 100 de militari ruși.

Ucraina a inițiat o contraofensivă menită să creeze „haos în cadrul forțelor ruse”, lovind liniile de aprovizionare de pe teritoriile ocupate, potrivit consilierului prezidențial Mykhailo Podolyak.

Podolyak a declarat pentru Guardian că în perioada următoare ar putea avea loc mai multe atacuri. El a dat ca exemplu loviturile misterioase asupra unui nod feroviar și asupra unei baze aeriene din Crimeea, De asemenea a vorbit despre loviturile de săptămâna trecută asupra avioanelor de război rusești de pe aerodromul Saky.

explozii puternice în Peninsula Crimeea

Sursa: Mediafax.ro

Atac cibernetic asupra Energoatom

Compania de stat Energoatom, din Ucraina, a anunțat într-un comunicat, un atac cibernetic rusesc „fără precedent” asupra site-ului său. Conform oficialilor companiei, operațiunile sale nu au fost perturbate, însă, potrivit AFP.

„Pe 16 august 2022, cel mai puternic atac cibernetic de la începutul invaziei rusești a avut loc împotriva site-ului oficial al Energoatom”, a declarat operatorul ucrainean pe Telegram.

Site-ul „a fost atacat de pe teritoriul rusesc”, au transmis reprezentații companiei. Grupul rusesc „Armata cibernetică a poporului” ar fi folosit în acest atac 7,25 milioane de roboți de internet care au lovit site-ul Energoatom timp de trei ore. Tentativa de piratare „nu a avut un impact semnificativ asupra activității site-ului Energoatom”, au mai precizat ei.

De altfel, atacul a fost anunțat pe canalul Telegram denumit în limba rusă „Armata cibernetică a poporului”.

Sursa foto: Presedintia ucrainei

Întâlnire în trei la Lvov

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va călători joi în Ucraina, unde va participa la o întâlnire cu președinții ucraineni Volodimir Zelenski și președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al acestuia, Stéphane Dujarric. Discuțiile vor viza modul în care este implementat acordul de la Istanbul cu privire la exportul de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.

„La invitația președintelui Volodimir Zelenski, secretarul general se va afla joi la Liov pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și liderul ucrainean”, a declarat Stéphane Dujarric în timpul unei conferințe de presă.

El a precizat că după întrevederea de la Lvov, Antonio Guterres va călători la Odesa vineri, tot în Ucraina, apoi în Turcia, sâmbătă, la Istanbul.

Ucraina a identificat alți opt suspecți de crime de război

Serviciul de securitate ucrainean a identificat alți opt soldați din Rusia suspectați de crime de război la Bucha, relatează The Guardian. Majoritatea militarilor sunt din unitatea 6720 a serviciului federal al gărzii naționale a Federației Ruse. Ei sunt acuzați că au jefuit proprietăți și case abandonate.

„Acești soldați ruși au prădat «trofee» pentru ei înșiși – computere și aparate de uz casnic, bijuterii, gadget-uri, haine, alimente etc. (…) Există dovezi că ulterior făptașii au trimis bunurile furate rudelor lor prin poștă din orașul belarus Mazyr”, se arată în comunicatul de pe Telegram.