Un fermier turc a dat lovitura cu cea mai scumpă substanță din lume. Un litru valorează 10 milioane de dolari
- Ionel Sclavone
- 17 august 2022, 08:07
Un fermier din Turcia este pe cale să dea lovitura cu cei 20.000 de scorpioni din specia Androctonus Turkiyensis. Veninul acestora este foarte căutat pe piața farmaceutică, iar sumele la care se comercializează sunt uluitoare. Un litru valorează în jur de 10 milioane de dolari.
Proprietarul unei ferme din Turcia crește aproximativ 20.000 de scorpioni din specia Androctonus Turkiyensis. Omul vrea să dea lovitura, dat fiind că aceste arahnide sunt foarte căutate pentru veninul lor extrem de scump.
Ferma de scorpioni a fost deschisă în anul 2020 şi are în prezent aproximativ 20.000 de scorpioni din specia Androctonus Turkiyensis, după cum relatează agenția de presă Reuters.
Veninul scorpionilor este folosit în industriile farmaceutică dar și în cea cosmetic, iar companiile din domeniu sunt dispuse să scoată bani frumoși din buzunare pentru a-l obține. Un litru de venin de scorpion din specia Androctonus Turkiyensis valorează 10 milioane de dolari.
Ce cantitate de venin dă ferma
Însă veninul de scorpion nu este chiar așa ușor de obținut, iar acest lucru nu pentru că ar fi deosebit de toxic. Angajaţii fermei depun o muncă destul de migălosă și care necesită multă atenție pentru a recolta substanța pe cât de toxică, pe atât de prețioasă.
Aceștia scot cu pensete şi cleşti scorpionii din cutiile în care sunt ţinuţi şi apoi scurg o picătură minusculă de venin din acul caudal al arahnidelor înr-un recipient special. Un singur scorpion produce aproximativ două miligrame de venin. Iar la nivelul întregii ferme se obțin, zilnic în jur de două grame de venin, după cum a relatat Metin Orenler, proprietarul acestei locații.
Ce se întâmplă cu veninul recoltat
Apoi, veninul este îngheţat şi transformat într-o pudră care este vândută companiilor farmaceutice și cosmetice. Compusul este un amestec de neurotoxine foarte periculoase care îl face foarte scump. O picătură cât un grăunte de zahăr tos, din acest venin costă aproximativ 130 de dolari.
„Noi înmulţim scorpionii şi le extragem veninul. Veninul obţinut este apoi îngheţat după care îl transformăm în pudră şi îl vindem în Europa”, a declarat proprietarul fermei, Metin Orenler.
Veninul ajunge în state precum Franţa, Marea Britanie, Germania şi Elveţia. Acesta este folosit pentru a produce cosmetice, analgezice şi antibiotice, conform lui Orenler.
Clorotoxinele din veninul de scorpion ajută la stabilizarea dimensiunii tumorilor din creier sau din măduva spinării. Cu aceast compus, oamenii de știință au reușit să elimine malaria provocată de țânțari. Kaliotoxia, un alt compus al veninului de scorpion, a fost testată cu succes pe șobolanii cu boli de oase. Iar acest lucru le-a dat speranțe cercetătorilor că pot concepe un medicament care să fie folosit în tratarea oamenilor care suferă de aceste afecțiuni.