Mii de câini din rasa Beagle, salvați dintr-un laborator de experimente din SUA. Animalele bolnave ajungeau să fie ucise, în loc să fie tratate
- Maria Miron
- 10 august 2022, 22:08
Circa 4000 de câini din rasa Beagle au fost salvați dintr-un laborator american, grație unor organizații non-guvernamentale care au realizat o misiune amplă de salvare. Acum, ONG-urile caută persoane dispuse să adopte animalele.
Câinii fuseseră crescuți într-o unitate din statul Virginia, de unde au fost vânduți mai apoi unor laboratoare din SUA pentru experimente.
4000 de câini salvați din laboratoare americane obscure
Compania Envigo RMSU este cea care conduce unitatea de reproducere din Cumberland. Aceasta a fost dată în judecată în luna mai 2022 de Departamentul de Justiție american pentru acte de cruzime multiple comise asupra necuvântătoarelor.
Acum, autoritățile au decis să închidă activitatea companiei, acuzată de încălcarea drepturilor animalelor, în timp ce ONG-urile care au participat în scopul eliberării câinilor încearcă acum să găsească stăpâni de bună-credință.
În cadrul anchetei, procurorii au aflat că unii dintre câini ajungeau să fie uciși din pricina unor afecțiuni pe care angajații unității nu doreau să le trateze. Pe lângă asta, animalele erau „hrănite” cu larve, mucegai sau chiar fecale, în timp ce cel puțin 25 de pui de câine au murit din pricina frigului, conform BBC.
Rusia cere OMS să investigheze laboratoarele americane din Nigeria
Un oficial rus sugerează că variola maimuței ar fi fost dezvoltată în laboratoarele SUA din Abuja, Zaria și Lagos, orașe din Nigeria. Astfel, Rusia cere OMS să desfășoare investigații cu privire la laboratoarele finanțate de americani, date fiind amenințările din domeniul biosecurității.
Igor Kirillov, șeful Forțelor Ruse de Protecție împotriva Radiațiilor, Chimice și Biologice, spunea, în mai 2022, că variola maimuței ar fi putut fi creată în laboratoarele SUA din Nigeria și cerea ca Organizația Mondială a Sănătății să înceapă investigații privind încălcarea normelor internaționale privind biosecuritatea.
„Pe fondul a numeroase cazuri de încălcări ale cerințelor de biosecuritate din SUA și a faptelor de depozitare neglijentă a biomaterialelor patogene, facem apel la conducerea Organizației Mondiale a Sănătății să investigheze activitățile laboratoarelor nigeriene finanțate de SUA din Abuja, Zaria, Lagos și să informeze comunitatea mondială despre rezultatele sale”, declara Igor Kirillov.
SUA, responsabilă de răspândirea variolei maimuței
Oficialul rus spunea că raportul OMS privitor la tulpina vest-africană a variolei maimuței arată că aceasta este originară din Nigeria, unul dintre statele unde americanii dețin laboratoare biologice.
„Conform informațiilor disponibile, în Nigeria funcționează cel puțin patru biolaboratoare controlate de Washington”, a mai transmis Kirillov. Conform informărilor venite de la Ministerul Apărării rus, SUA ar controla două biolaboratoare în capitala Abuja, și alte două în orașul Zaria, respectiv Lagos, conform Flux 24.