Recensământ 2022. Anunțul făcut de INS, ce sancțiuni vor suferi românii care nu s-au recenzat

Recensământ 2022. Anunțul făcut de INS, ce sancțiuni vor suferi românii care nu s-au recenzatSursa foto: Arhiva EVZ

Recensământul 2022 s-a desfășurat în perioada 14 martie și 31 iulie, iar de-a lungul întregului proces au existat numeroase probleme, în special la cei care au încercat să se recenzeze online. O altă problemă a fost lipsa disponibilității românilor de a participa la recensământ, fie că erau placați din ţară, fie că nu au dorit să-i primească în casă pe recenzorii de pe teren.

Recensământ 2022 a fost până la urmă un eșec, deoarece peste 1,5 milioane de români au rămas nerecenzați, chiar dacă s-au cheltuit 80 de milioane de euro din bani publici.

În acest context, INS a anunțat ce se va întâmpla cu românii care nu s-au autorecenzat și nici nu au răspuns la întrebările recenzorului care a mers pe teren. Mai exact, românii care nu s-au recenzat, din diverse motive, nu vor fi amendați, a transmis INS, după ce, inițial, anunțase sancțiuni de până la 3.000 de lei.

Cum se va proceda cu cei care nu au fost recenzaţi

Pentru românii care nu au participat la recensământ se vor fi luate date de la sursele administrative, de la precedentul recensământ.

„Cei care nu au fost recenzaţi nu vor fi amendaţi, întrucât nu au oferit informaţiile din motive obiective sau subiective. În perioada următoare, colegii mei din INS vor valida cifrele din teritoriu şi vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative.

Ei vor fi practic recenzaţi automat pe baza datelor existente în diverse surse administrative. Ei pot fi aduşi în baza de recensământ numai în măsura în care există informaţii că au fost pe teritoriul României în ultimele 12 luni”, a declarat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS).

Primele amenzi pentru cei care nu au răspuns la întrebări

Deși eșecul înregistrat nu este din vina populației, s-au dat deja primele amenzi pentru cei care au refuzat să participe la recensământ, deşi majoritatea românilor nici nu au ajuns să fie vizitați de recenzori.

Persoanele care au refuzat să participe la recensământ riscă amenzi de până la 3.000 de lei, iar în Oradea, s-au dat deja 15 sancțiuni. În Capitală, lipsesc jumătate din recenzorii necesari, iar situaţia este la fel în multe zone din ţară.

O altă problemă pe care au invocat-o autoritățile a fost și lipsa unui personal competent care să facă recenzarea din ușă-n ușă, procedură față de care cetățenii au manifestat o foarte mare reținere, mulți dintre ei, şi pe bună dreptate, nedorind să deschidă ușa unor persoane necunoscute.

„Cei care nu au fost recenzaţi nu vor fi amendaţi, întrucât nu au oferit informaţiile din motive obiective sau subiective. În perioada următoare, colegii mei din INS vor valida cifrele din teritoriu şi vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative. Ei vor fi practic recenzaţi automat pe baza datelor existente în diverse surse administrative. Ei pot fi aduşi în baza de recensământ numai în măsura în care există informaţii că au fost pe teritoriul României în ultimele 12 luni”, a declarat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică pentru Observator.

Ne puteți urmări și pe Google News