Rusia se apropie de Coreea de Nord pe fondul izolării internaționale

Rusia se apropie de Coreea de Nord pe fondul izolării internaționale Sursa foto: KCNA

Izolarea internațională a Rusiei împinge țara mai aproape de Coreea de Nord, ridicând perspectiva ca muncitorii nord-coreeni să poată fi angajați pentru a reconstrui regiunile sfâșiate de război ale Ucrainei ocupate de ruși.

În aprilie, un articol postat de mass-media nord-coreeană și-a exprimat sprijinul pentru invazia din Ucraina. „Trimitem sprijinul nostru deplin și arătăm solidaritate luptei justificate a poporului rus pentru a proteja autonomia și securitatea țării și pentru a apăra interesele naționale”, se arată în comunicat.

Susținerea oferită de Coreea de Nord

Rusia a avut reciprocitate, blocând încercările SUA de a adopta sancțiuni suplimentare împotriva Coreei de Nord la Organizația Națiunilor Unite în mai. Sprijinul nord-coreean pentru Rusia a intrat într-o nouă fază pe 14 iulie, când Phenianul a recunoscut oficial două regiuni separatiste de limbă rusă din estul Ucrainei - Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk. Acest lucru a determinat Kievul să rupă relațiile diplomatice cu Phenianul.

Ministrul nord-coreean de externe, Choe Son Hui, și-a exprimat intenția de a dezvolta „relații de la stat la stat” cu republicile. Liderul Republicii Populare Donețk, Denis Pushilin, a salutat recunoașterea Coreei de Nord drept un „triumf al diplomației” pentru regiune și și-a exprimat speranța pentru o „cooperare activă și fructuoasă”.

Moscova a fost mulțumită de mișcare. Vicepreședintele Comitetului Dumei de Stat pentru afacerile Comunității Statelor Independente, Kazbek Taisaev, a numit Coreea de Nord „un partener strategic foarte mare pentru Rusia”. Dmitri Peskov, secretarul presei al Rusiei, a mai spus că decizia Coreei de Nord a fost privită "pozitiv" la Moscova.

Pe 19 iulie, ambasadorul Rusiei în Coreea de Nord, Alexander Matsegora, a declarat cotidianului rus Izvestia că muncitorii nord-coreeni s-ar putea dovedi un atu util Rusiei în eforturile sale de a reconstrui regiunea Donbas, unde se află cele două republici separatiste.

Indiferența Rusiei

Ambasadorul Matsegora a spus că, Coreea de Nord și cele două republici separatiste, au „perspective largi de cooperare bilaterală” și se așteaptă să stabilească relații comerciale reciproc avantajoase în scurt timp. Atât Rusia, cât și China au permis muncitorilor nord-coreeni să-și depășească vizele, încălcând clar rezoluțiile, potrivit ONU.

Rusia pare să nu fie preocupată de sancțiuni sau alte interdicții puse în aplicare de comunitatea internațională asupra Coreei de Nord. Matsegora a remarcat că există multe bunuri cu care republicile și Coreea de Nord pot face comerț. Sin Hong Chol, ambasadorul Coreei de Nord în Rusia, a purtat discuții despre relațiile bilaterale cu Olga Makeyeva, trimisul Republicii Populare Donețk în Rusia, potrivit Nikkei Asia.