Prețuri tot mai mari pe litoralul românesc. Cum ar trebui să orientezi bugetul de călătorie la mare pentru vara 2022
- Maria Dima
- 25 iulie 2022, 16:14
Când consultăm prețurile pentru cazare pe litoral valabile pentru vara 2022, am putea găsi multe variante care ne permit să ne încadrăm în bugete asemănătoare celor din anii precedenți.
Dacă unii hotelieri au majorat prețurile cu 10-20%, alții au păstrat niveluri asemănătoare, mai ales pentru rezervările online, unde sunt disponibile inclusiv oferte speciale și discounturi pe website-urile de online booking pentru cazare. Însă românii ar trebui să fie atenți la alte două categorii de costuri unde există o ascesiune semnificativă: prețul pentru transport și mai ales prețul pentru mâncare, băuturi și servicii de divertisment în timpul vacanței pe litoralul românesc.
Pe rețelele de socializare, foarte mulți turiști ajunși în stațiuni de la Marea Neagră precum Mamaia, Vama Veche sau Neptun se plâng cu privire la nivelul prețurilor în restaurante și baruri, dar și pe plajă, pentru produse și servicii - inclusiv acces la șezlong la umbră sau alte accesorii de plajă.
Prețurile au crescut foarte mult chiar și în magazinele cu produse alimentare din stațiuni - cele care nu aparțin unor mari rețele de profil. De la mâncare de orice fel până la apă și alte băuturi, totul este foarte scump în cele mai multe cazuri - de obicei mai mult decât dublu față de prețurile din magazinele normale, unde de asemenea se consemnează oricum majorări de prețuri în ultima perioadă.
Pe litoralul românesc există destul de puține oferte de tip pensiune completă sau all-inclusive, așadar cei mai mulți turiști nu plătesc pentru mâncare și băuturi în avans. Implicit, observă prețurile abia în locațiile respective. Distracția s-a scumpit într-un ritm asemănător - plătești mai mult în cluburi, dar și pentru acces la concerte și orice alte evenimente de divertisment pe litoral.
În ceea ce privește prețurile pentru transport, trebuie subliniat că cei care merg la mare cu mașina personală plătesc pentru benzină sau motorină mult mai mult decât în urmă cu 12 luni. Prețurile la combustibili au crescut cu 30-40%, de la sub 6 lei / litru, la peste 8 lei / litru. Recent s-au mărit și prețurile la biletele de tren - scumpiri în tot sistemul feroviar din România, atât la trenurile operatorului de stat, cât și la cele operate în regim privat.
Creșterea prețurilor la motorină a alimentat avans și la costurile pentru transport public de persoane pe cale rutieră. Un singur exemplu: în Constanța, inclusiv pe ruta spre Mamaia, prețul unui bilet pentru o călătorie cu autobuzul a crescut de la 1,5 lei, la 2,5 lei (creștere majoră dacă analizăm procentual și nu valoric).
Pentru a nu avea surprize neplăcute, este indicat să iei în calcul toate cele de mai sus atunci când faci un plan de călătorie pentru vacanța de vară 2022 la mare în România. Costul pentru cazare ar putea fi o parte mică a bugetului de vacanță, în comparație cu celelalte costuri. Pentru a te bucura la maximum de concediul la mare, poți să consulți și ofertele de credite nevoi personale, care pot fi de mare ajutor pe termen scurt.
Inflație semnificativă există peste tot în Europa, așadar turiștii nu vor scăpa de creșteri de prețuri nici atunci când aleg să călătorească în străinătate, eventual în Grecia, Bulgaria sau Turcia - destinații preferate de români.