Incendii de proporții în România. Canicula înrăutățește situația. Anunțul făcut de Raed Arafat

Incendii de proporții în România. Canicula înrăutățește situația. Anunțul făcut de Raed Arafat Sursă: Lucian Coman | Dreamstime.com

România se confruntă zilele acestea cu mai multe incendii de vegetație. De cele mai multe ori, acestea sunt provocate de cei care dau foc aiurea resturilor adunate pe câmp. Pompierii se luptă de două zile ca să stingă un incendiu de proporții în Mehedinți.

Nu mai puțin de 30 de hectare de vegetație ard de două zile în județul Mehedinți. Canicula sufocantă îngreunează mult intervenția pompierilor care se luptă cu flăcările. Nici nu apucă bine să stingă un focar, că imediat izbunește altul.

Mai multe incendii

În mai multe județe ale României este cod roșu de caniculă, iar situaţia s-ar putea înrăutăți. Chiar dacă arderea vegetației uscate necesită aprobări și este interzisă în anumite perioade în România, oamenii fac ce îi taie capul. Incendiile necontrolate pot avea efecte dezastruoase asupra faunei și a solului și sunt extrem de poluante. În plus pot duce chiar la devărate tragedii.

„Şi la acest moment, pe lângă incendiul de vegetație de la Mehedinți există încă două intervenții una în București-Ilfov și una în zona Sălaj. Sunt douîă intervenții care sunt tot pentru vegetație uscată și aceste incendii de multe ori sunt provocate.

Deci ele apar pentru că unii vor să curețe câmpurile, dau foc în mai multe zone, după care pompierii trebuie să facă tot posibilul să stingă acest incendiu“, a explicat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Autorii, greu de identificat

De cele mai multe ori, cei care provoacă astfel de incendii sunt greu de identificat. Ei riscă amenzi usturătoare și chiar dosar penal, dacă în urma incendiului rezultă și victime.

„Este foarte greu să fie identificați și da, Poliția și Jandarmeria se ocupă de acest lucru și cu siguranță chiar și ulterior vom putea identifica persoanele respective pentru a fi trase la răspundere. Astfel de incendii pot și să producă victime. Un incendiu de acest gen la Iași a avut în final, din păcate, o victimă.

În momentul în care este prinsă persoană și bineînțeles, aici justiția decide,  se poate întocmi dosar penal pentru că a produs un deces, chiar dacă nu este intenționat. Toată lumea este avertizată de noi în continuu să nu dea foc la vegetația uscată", a mai spus Raed Arafat, la Antena 3.

Pompierii români ajută la stingerea focarelor de incendiu din Grecia, dar și din alte țări europene. Sunt 28 salvatori a căror misiune se va încheia la finele acestei luni.