Război în Ucraina. Forțele rusești presate să reia ofensiva în Donbas. Pauza operațională s-a încheiat. Estimare ISW

Război în Ucraina. Forțele rusești presate să reia ofensiva în Donbas. Pauza operațională s-a încheiat. Estimare ISW Sursă: Denis Bareysha | Dreamstime.com

Forțele militare rusești reiau atacurile din Donbas, părând să fi ieșit din pauza operațională. Este ultima actualizare a situației militare din Ucraina realizată de Institutul american pentru cercetări de război ISW. Se pare, însă, potrivit sursei citate, că reluarea operațiunilor s-a făcut sub presiune, dat fiind că unitățile rusești nu sunt suficient refăcute pentru a obține rezultate pozitive la costuri rezonabile.

Ultimele evaluări făcute de experții din cadrul Institutului american pentru cercetări de război (ISW), indică faptul că Rusia ar fi ieșit din pauza operațională. Conform sursei citate rușii ar fi lansat atacuri în partea de est a orașului Sloviansk, în partea de mijloc - est a orașului Siverskiy, în apropierea autostrăzii Bakhmut-Lisichansk, în partea de mijloc-est a orașului Bakhmut și în partea de mijloc-est a orașului Donețk.

Forțele rusești au reluat, pe 15 iulie, atacurile asupra așezărilor de la est de granița dintre Donețk și regiunea Zaporijia. Statul Major General ucrainean a menționat că forțele rusești au încercat fără succes să avanseze spre Vodyane și Pavlivka, la aproximativ 40 și respectiv 50 km sud-vest de orașul Donețk

Aceste atacuri, se desfășoară pe scară largă și în mare parte au eșuat, dar pot indica faptul că forțele rusești încearcă să își reia ofensiva în Donbas. Dacă pauza operațională s-a încheiat într-adevăr, rușii vor continua și vor intensifica astfel de atacuri în următorii 72 de ore, arată ISW, citată de Pravda.ua.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rușii sunt presați să reia ofensiva

Conform ISW, rușii ar putea alterna pauzele mai scurte, timp de câteva zile, cu intensificări ale atacurilor, înainte de a trece la o operațiune ofensivă la scară largă. Pauza operațională de zece zile este considerată insuficientă pentru refacerea completă a forțelor militare care să inițieze operațiuni ofensive pe scară largă.

Armata rusă pare să simtă o presiune continuă pentru a relua și a continua operațiunile ofensive în Ucraina. Aceasta chiar dacă nu a reușit să se regenereze în mod rezonabil și să constituie o putere de luptă suficientă pentru a obține efecte decisive la un cost rezonabil. Prin urmare, reluarea ofensivei rusești ar putea fluctua sau chiar stagna pentru o perioadă de timp.

Conform estimărilor ISW, forțele rusești s-au concentrat pe oprirea ofensivei unităților ucrainene pe linia Harkov, spre granița cu Rusia. Statul Major General ucrainean a raportat că forțele rusești au continuat să bombardeze infrastructura civilă și militară din orașul Harkov. De asemenea, au fost vizate de lovituri de artilerie și așezările de la nord, est și nord-est de oraș.

Statul Major General ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat recunoașteri aeriene în apropiere de Primorske. Forțele ruse au efectuat anterior recunoașteri aeriene în aceeași zonă pe 14 iulie, indicând probabil că nu au păstrat controlul asupra unor așezări de pe partea estică a rezervorului Pechenihy.

Loviturile HIMARS au făcut victime în rândul comandanților ruși

Pe de altă parte, loviturile HIMARS ucrainene au ucis sau rănit probabil patru comandanți adjuncți ai Diviziei 106 aeropurtate rusești. Agențiile de știri au raportat moartea adjuncților comandanților adjuncți ai Diviziei 106. Este vorba despre colonelul Serghei Kuzminov, colonelul Andrey Vasiliev și colonelul Maxim Kudrin.

Informațiile confirmă, în aparență, afirmațiile ucrainene potrivit cărora loviturile HIMARS asupra orașului Shaktarsk din 9 iulie au ucis sau rănit o parte semnificativă a conducerii Diviziei 106. Centrul ucrainean pentru comunicații strategice a afirmat la 12 iulie că un comandant adjunct al Diviziei 106 aeropurtate, nespecificat, rămâne în stare critică.