International
Joe Biden, într-o misiune vitală pentru America. Liderul de la Casa Albă trebuie să scoată cartofii fierbinți din foc
- Andra Puiu
- 15 iulie 2022, 21:00
Președintele american Joe Biden își propune să îmbunătățească relațiile SUA cu Arabia Saudită, și nu să le rupă. El va discuta cu prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, despre drepturile omului și petrol.
Principalul consilier politic și militar al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat presei la bordul avionului Air Force One cu care președintele american a sosit în Arabia Saudită după ce și-a încheiat vizita în Israel, că Joe Biden își dorește să restabilească relațiile cu Arabia Saudită, scrie Agerpres.
Consilierul Casei Albe nu a lămurit însă dacă președintele american va aborda în întâlnirea cu Mohammed bin Salman cazul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. Este o crimă pentru care serviciile secrete americane îl consideră direct responsabil pe prințul moștenitor saudit. În campania electorală, Biden a afirmat că uciderea jurnalistului, petrecută în 2018 în consulatul saudit de la Istanbul, a făcut din Arabia Saudită un stat ''paria''.
Subiecte dezbătute în cadrul întâlnirii celor doi conducători
Sullivan a confirmat în schimb, că Joe Biden va aborda chestiunile energetice în vizita sa din Arabia Saudită și la întâlnirile pe care le va avea în această țară cu alți lideri din Golf, reuniți acolo la un summit. Totuși, consilierul Casei Albe a precizat că este puțin probabil să fie făcute anunțuri pe această temă pe parcursul vizitei.
Consilierul președintelui a completat despre problema energetică după ce a fost întrebat despre importurile saudite de petrol rusesc, un produs aflat în SUA sub embargo după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Un astfel de embargo urmând să fie aplicat progresiv și în UE de la sfârșitul anului.
Importurile Arabiei Saudite de petrol s-au dublat
Arabia Saudită, cu toate că este cel mai mare exportator de petrol, și-a dublat importurile sale de petrol din Rusia în al doilea trimestru al acestui an. A făcut acest lucru pentru a alimenta propriile centrale electrice și pentru a elibera astfel petrol saudit destinat exportului. După începerea războiului din Ucraina, Arabia Saudită s-a opus în cadrul OPEC, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, unei sporiri mai consistente a producției de petrol. Decizia Arabiei Saudite a venit în pofida presiunilor internaționale, în special ale SUA, Marii Britanii și Uniunii Europene, pentru creșterea producției în vederea temperării majorării prețului petrolului. Aceasta este o chestiune care va fi abordată de Biden în cadrul discuțiilor cu prințul moștenitor.
Un alt subiect de discuție între Joe Biden și Mohammed bin Salman menționat de Jake Sullivan va fi conflictul din Yemen. Aci există o coaliție condusă de Arabia Saudită sprijină guvernul yemenit recunoscut internațional împotriva rebelilor houti susținuți de Iran. SUA au sprijinit alianța condusă de saudiți, dar odată ajuns la Casa Albă președintele Biden a oprit livrarea către Arabia Saudită a armelor de care aceasta avea nevoie în conflictul din Yemen
Recomandările noastre