Un mare actor din România vorbește despre Traian Băsescu după dezvăluirile Adrianei Săftoiu: „Este absurd. Despre asta este vorba”

Un mare actor din România vorbește despre Traian Băsescu după dezvăluirile Adrianei Săftoiu: „Este absurd. Despre asta este vorba”Traian Băsescu. Sursa foto:: Arhiva EVZ

Pe 23 martie 2022, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis definitiv, că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Instanţa supremă a respins, ca nefondat, recursul formulat de fostul preşedinte, fiind menţinută decizia din 20 septembrie 2019 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - instanţa de fond, prin care a fost admisă acţiunea CNSAS şi a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii. Decizia a a stârnit un val de reacții. Adversarii lui Traian Băsescu au aplaudat verdictul Instanței Supreme, mulți întrecându-se să facă dezvăluiri despre perioada în care Traian Băsescu a fost președinte.

Potrivit CNSAS, Traian Băsescu a dat note informative, sub numele conspirativ „Petrov”, ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină. Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

„Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice", arăta CNSAS.

Potrivit Consiliului, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Băsescu faţă de un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării. În timpul procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, Traian Băsescu a negat că ar fi fost colaborator al fostei Securităţi: „Avem puncte de vedere total diferite, eu şi CNSAS. Ne va împăca un al treilea, judecătorul". Fostul președinte a precizat în sala de judecată că nu a ştiut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ, subliniind că rapoartele sale sunt semnate "căpitan Traian Băsescu". După verdictul dat de ÎCCJ, Traian Băsescu a pirdut toate privilegiile acordate unui fost șef de stat.

Traian Băsescu a pierdut toate privilegiile

Conform Legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:

a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar; b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu; c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Ce a răspuns Băsescu când a fost întrebat de Adrian Săftoiu „dacă are dosar”

La peste patru luni de la această decizie, Adriana Săftoiu, care a în perioada 2004-2007 a fost omul din spatele comunicării de la Cotroceni, spune că l-a întrebat la vremea respectivă dacă are dosar sau nu. „Chiar l-am și întrebat pentru că erau declarațiile lui Mugur Ciuvică, pe care le făcea foarte des.

Poate că n-am știut eu să pun întrebarea. L-am întrebat dacă are dosar și a zis că nu. Nu cred că cei care ni l-au descoperit pe Traian Băsescu atât de vinovat, inclusiv cu dosarul de colaborator n-au avut date sau n-au știut.”, e de părere fostul consilier prezidențial”, a spus Adrian Săftoiu într-un interviu pentru Evenimentul zilei și Capital.

Actorul Mircea Diaconu sare în apărarea lui Băsescu

Actor și fost politican, Mircea Diaconu a afirmat că dezvăluirile Adrianei Săftoiu, făcute după atâta timp, nu au nici relevanță și nici nu pot justifica ce s-a întâmplat ulterior. „Declarațiile lui pe proprie răspundere la oricare dintre mandate sunt sub semn penal, pentru că declarația pe proprie răspundere nu are nicio legătură cu acordul pe care și-l dau alte instituții, ci cu tine însuți. Deci nu pe răspunderea unor oameni din instituții sau a Adrianei Săftoiu. Oricum întrebarea ei a fost aiurea: Aveți dosar? Iar el i-a răspuns „NU!". Evident că în mintea lui a fost „NU (mai am)!".

Era foarte sigur la vremea acea, le spunea tuturor: Căutați-l, găsiți-l. El știa că nu mai este, că e ascuns. Abordarea mea este mult mai simplă. Noi, ăștia mai bătrâni, care am trecut prin tunelul ăla urât al anilor "80, știam foarte clar că nu puteai să fii nici portar la Anvers dacă nu lucrai cu Securitatea. Este absurd. Despre asta este vorba", a declarat Mircea Diaconu la realitatea. net.