Prințul Charles, împotriva sclaviei. Mesajul emoționant de la summitul Commonwealth. „Cea mai dureroasă perioadă a istoriei noastre”

Prințul Charles, împotriva sclaviei. Mesajul emoționant de la summitul Commonwealth. „Cea mai dureroasă perioadă a istoriei noastre” Sursa foto: Razvan Valcaneantu\EEC

Prinţul Charles al Marii Britanii a ținut un discurs impresionat în faţa liderilor Commonwealth vineri în Rwanda. Acesta a declarat că perioada sclaviei a fost înfiorătoare și că este profund întristat.

Prinţul Charles al Marii Britanii a discutat despre sclavie în faţa liderilor Commonwealth vineri în Rwanda. Acesta nu poate trece peste suferința oamenilor din perioada respectivă.

Commonwealth, o organizaţie alcătuită din 54 de ţări, formată în urma dezmembrării fostului Imperiu Britanic, deţine aproximativ o treime din populaţia lumii şi se prezintă ca o reţea de parteneri egali, însă unele dintre statele membre au cerut o recunoaştere publică a trecutului colonial al organizaţiei.

"Vreau să recunosc că rădăcinile asociaţiei noastre contemporane datează din cea mai dureroasă perioadă a istoriei noastre", a declarat prinţul Charles în faţa şefilor de guverne din statele Commonwealth în timpul ceremoniei de deschidere a acestui summit de două zile, organizat în oraşul Kigali.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Nu pot să vă descriu profunda mea tristeţe cauzată de suferinţele îndurate de atât de mulţi oameni, pe măsură ce continui să aprofundez şi să înţeleg impactul durabil al sclaviei", a adăugat prinţul Charles.

Sclavia, o mare problemă pentru prințul Charles

Regatul Unit şi alte ţări europene au trimis în sclavie peste 10 milioane de africani între secolele al XV-lea şi al XIX-lea şi i-au transportat peste Atlantic pentru a lucra zi și noapte. Majoritatea nu au putut să supraviețuiască în perioada respectivă.

PRINTUL CHARLES

Printre membrii Commonwealth se află şi ţări din Africa de Vest, precum Nigeria şi Ghana, de unde sclavii erau capturaţi, precum şi 12 naţiuni caraibiene. Aceștia au avut o viață chinuită și nu au putut scăpa.

Organizaţia Commonwealth nu s-a pronunţat niciodată până acum în mod public în legătură cu sclavia, dar prințul Charles a considerat că este un subiect mai mult decât important.

"Dacă vrem să ne construim un viitor comun de care să beneficieze toţi cetăţenii noştri, atunci va trebui să găsim modalităţi noi pentru a ne recunoaşte trecutul. Pur şi simplu, aceasta este o discuţie al cărei timp a venit", a mai spus prinţul Charles.

Preşedintele din Rwanda, Paul Kagame, a cărui ţară s-a alăturat organizaţiei Commonwealth în 2009, a avut o altă părere față de prințul Charles.

"Faptul că ţinem această întrunire în Rwanda, un membru nou şi care nu are legături istorice cu Imperiul Britanic, exprimă alegerea noastră de a continua să ne reimaginăm organizaţia Commonwealth într-o lume în schimbare", a declarat preşedintele ruandez, informează Reuters.