Ce îi așteaptă pe românii care vor fi la pensie peste 20 de ani. „Populație mai mică, îmbătrânită şi mai mulți pensionari”

Ce îi așteaptă pe românii care vor fi la pensie peste 20 de ani. „Populație mai mică, îmbătrânită şi mai mulți pensionari”sursa: arhivă EVZ

Viitorul cu privire la pensiile din România nu arată prea bine, avertizează specialiștii, deoarece peste 20 de ani pensiile de la stat ar putea fi plătite cu dificultate și ar putea fi prea mici pentru a asigura un trai decent. Iar despre economii nici vorbă deocamdată ținând cont de problemele economice mondiale care se adâncesc pe zi ce trece.

Specialiștii trag semnale de alarmă cu privire la viitorul pensionarilor, şi spun că peste 20 de ani, România va avea o populație mult mai mică, mai îmbătrânită, cu mai mulți pensionari decât salariați, iar pensiile de la stat ar putea să fie prea mici pentru a reprezenta un sprijin real la bătrânețe.

Președintele CFA România, asociația analiștilor financiari certificați internațional, Adrian Codîrlașu, crede că sistemul actual de pensii în care actualii salariați plătesc pentru actualii pensionari, „funcționează atât timp cât populația crește, când sunt suficient de mulți angajați care să susțină pensionarii dintr-un anumit moment”.

Peste 20-30 de ani există riscul ca sistemul de pensii să devină nesustenabil

Situaţia va fi extrem de dificilă deoarece în perioada 2030-2035, începe să se pensioneze generația „decrețeilor”. În această perioadă numărul de pensionări va crește cu circa 60.000-70.000 de persoane anual, adică cu un sfert mai mult decât în mod normal. „Atunci va fi nevoie de și mai multe reurse pentru sistemul public de pensii”, a mai subliniat Adrian Codîrlașu.

Angajaţii de azi nu au garanţia pensiei de mâine deoarece foarte mulţi tineri aleg să plece din ţară şi nu va mai avea cine să susţină sistemul de pensii. Iar  cei care rămân acasă ar trebui să se gândească de acum şi la alte forme de economisire pentru bătrânețe.

Mulţi tineri angajați au început să economisească bani pentru viitor

La 24 de ani Irina este un model pentru generația ei. Şi-a făcut, deja, un plan de economisire. Chiar dacă e abia la primul loc de muncă, se gândeşte cu îngrijorare la viitor şi nu şi pune bazele doar în pensia pe care o va primi de la stat.

Sursa foto: Wall Street

„Nu ar fi suficientă, pentru că pensia de la stat este mică pentru traiul pe care noi îl avem în România. Din salariu, pune deoparte, lună de lună, câte un procent pentru diverse nevoi. 20 pentru economii, 30 pentru dorinţe, pentru vacanţe, pentru plăcerile pe care vreau eu să le am şi 50 la sută ar veni pentru cheltuielile uzuale”, a spus tânăra.

Andreea Nica, CFA România, spune că vorbim despre tineri din ce în ce mai puţini care vor susţine o populaţie la pensie din ce în ce mai numeroasă: „Un nivel al pensiei decent ar fi aproximativ 75% din salariu. În acest moment, Pilonul 1, pensia pe care o încasează persoanele pensionate în zilele de astăzi, este undeva la un nivel de 40% din salariu”.

Gabiel Biriş, avocat specializat pe fiscalitate: „Bugetul de pensii are un deficit de vreo 15-17 miliarde de lei. Deficitul acesta este în creştere. Doar cu banii din Pilonul 1, adică pensia de la stat, românii vor avea bătrâneți grele. O să vină, probabil, cu creșteri masive ale vârstei de pensionare, cu scăderea punctului de pensie - pentru că nu va putea fi finanţat”.

Situaţia din viitor a Pilonului 2 şi Pilonului 3 de pensii

În anul 2043, pensionarii vor beneficia şi de Pilonul 2, pensia obligatorie administrată privat, lucru care le va creşte veniturile până la 65% din salariul mediu. Pilonul 3, pensia facultativă, ar fi o altă variantă de economisire. O persoană care câştigă salariul mediu pe economie acumulează, în 35 de ani de activitate, la Pilonul 2 de pensii undeva la 300 de mii de lei. Iar dacă optează şi pentru pilonul 3 de pensii şi contribuie acolo cu 165 de lei lunar va mai strânge încă 145 de mii de lei. Asta înseamnă că economiile sale pentru vârsta de pensionare ajung undeva la echivalentul a 90 de mii de euro.

Dragoş Gheorghe, administratorul unui fond de pensii privat: Pilonul 3 creşte în continuare atât ca volum, cât şi ca sume cu care se contribuie. În România, sunt în jur de 786 de mii de angajaţi care contribuie la pilonul 2 de pensii. Iar o jumătate de milion a ales să economisească pentru bătrâneţe prin Pilonul 3, informează Observator.

Ne puteți urmări și pe Google News