Breaking News. Aviz pozitiv pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Breaking News. Aviz pozitiv pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea EuropeanăSursa foto: UKRANIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat că cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei și Republicii Moldova au fost avizate pozitiv.

UPDATE: Preşedintele Volodimir Zelenski, a salutat vineri „decizia istorică“ a Uniunii Europene de a recomanda acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina.

„Sunt recunoscător Ursulei von der Leyen şi fiecărui membru al Comisiei Europene pentru o decizie istorică", a scris Zelenski pe Twitter, potrivit AFP.

UPDATE  Președintele Republicii Moldova a salutat avizul favorabil al Comisiei Europene cu privire la satutul de țară candidată la aderarea la UE. „Salut opinia Comisiei Europene, care recomandă statelor membre ale UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Recomandarea se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului. Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârșitul anului 2022“, a scris vineri pe Facebook Maia Sandu.

Pas important

Recomandarea este un moment important pentru viitorul țării. „Este și un pas enorm, raportat la punctul în care țara noastră se afla în relația cu UE acum un an sau acum trei ani. Opinia Comisiei, care reprezintă o evaluare instituțională a nivelului de pregătire generală și în sectoare specifice a țării noastre pentru calitatea de membră a UE, este și principalul punct de referință pentru discuția de la Consiliul European de săptămâna viitoare.

Mizăm pe faptul că, la reuniunea din 23-24 iunie a Consiliului European, statele membre ale UE vor sprijini recomandarea Comisiei Europene și vor acorda țării noastre statutul de țară candidată. Este un moment important pentru viitorul Republicii Moldova și este speranța de care au nevoie cetățenii noștri. Știm că acest proces va fi unul complex, dar suntem determinați să parcurgem acest drum, al cărui obiectiv este ancorarea țării noastre în spațiul valoric european, pe calea progresului și a bunăstării“, a adăugat președintele Republicii Moldova.

STIREA INIȚALĂ

Șefa Comisiei a mai spus că Ucraina îndeplinește 80% dintre criteriile stabilite de Comisia de la Veneția în domeniul drepturilor.

„În privința statului de drept, Ucraina a progresat. A creat instituțiile necesare. Acum trebuie să se concetreze pentru grăbirea selecției judecătorilor de la Curtea Constituțională și Înalta Curte.

În privința corupției a făcut pași mari, a creat instituții anticorupție. Acum trebuie să numească un nou șef al acestora. Instituțiile există, ele trebuie să devină operaționale“, a spus Von der Leyen.

„În privința oligarhilor, Ucraina a adoptat o lege puternică. Vrem să vedem implementarea ei. Ucraina îndeplinește 80% din condițiilor legate de drepturile omului. Mai trebuie să adopte Legea privind minoritățile naționale. Știu că nu toate lucruruie nu pot fi îndeplinite cât timp este război”, a adăugat șefa Comisiei.

Decizie istorică

Decizia de vineri a Comisiei Europene este una istorică.  „Avem un mesaj clar: Da, Ucraina merită o perspectivă europeană. Da, Ucraina ar trebui să fie primită ca o țară candidată. Întregul proces este bazat pe realizări. Progresul de depinde de Ucraina. Ei sunt cei care trebuie să își îndeplineacă viitorul. Ştim cu toţii că ucrainenii sunt gata să moară pentru aspiraţiile lor europene. Noi vrem ca ei să trăiască alături de noi acest vis european”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Și Republica Moldova a primit aviz pozitiv. „În privința Republicii Moldova răpsunsul este același. A făcut multe reforme. Mai are multe de făcut în economie, iar administrația publică are nevoie de îmbunătățiri majore. Cât timp liderii păstrează această direcție, Moldova are potențialul de a îndepli obiectivele”, a adăugat lidera executivului UE.

Georgia mai are de așteptat

Comisia Europeanăa decis că Georgia trebuie să îndeplinească anumite condiţii înainte de a i se putea acorda statutul de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

„Pentru a reuşi, ţara trebuie acum să se unească din punct de vedere politic, pentru a proiecta o cale clară către reforma structurală şi către Uniunea Europeană - o cale care să stabilească în mod concret reformele necesare, să implice societatea civilă şi să beneficieze de un sprijin politic larg'', a mai spus Ursula von der Leyen.

Republica Moldova ajutată de România

Recomandarea cu privire la statutul de stat candidat la aderarea Republicii Moldovei la UE este un succes la care au contribuit și Președintele Iohannis și Ministerul Afacerilor Externe.

România a reușit să obțină un acord ca Republica Moldova să primească răspunsul în același timp cu Ucraina, în condițiile în care din cauza războiului, percepția și așteptarea publică era aceea că doar Ucraina este îndreptățită să primească această recomandare.

Pe 11 martie, la Consiliul European informal de la Versailles, președintele Iohannis a insistat pentru aderarea Republicii Moldova la UE. În urma acestei reuniuni, liderii UE au invitat Comisia Europeană să elaboreze avize pentru cererile de aderare la Uniunea Europeană înaintate de Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

România a insistat pentru aderarea Republicii Moldova în același timp cu Ucraina de la bun început. De asemenea, țara noatră a ajutat Republica Moldova în completarea chestionarului de aderare la UE.