Peste 400 de mitinguri în SUA. Se cere schimbarea legislației asupra armelor. Video

Peste 400 de mitinguri în SUA. Se cere schimbarea legislației asupra armelor. Video Sursa: Twitter

Mii de demonstranți au ieșit în stradă la sute de proteste în toată țara pentru a-i împinge pe parlamentari să ia măsuri împotriva violenței armate, în urma recentelor atacuri în masă din Uvalde, Texas și Buffalo, New York. Protestatarii au participat la peste 450 de mitinguri la nivel național, cel mai mare având loc la Washington, DC, care a început la prânz și s-a încheiat la ora 14:00.

Primarul Muriel Bowser a primit urale puternice din partea mulțimii, în timp ce a cerut legi de bun simț pentru arme, inclusiv verificarea obligatorie a antecedentelor și interzicerea puștilor de asalt. „Nu trebuie să trăim așa”, a spus, adăugând că oamenii din alte țări „nu trăiesc așa”.

Mitingurile au fost organizate de March for Our Lives, o organizație condusă de tineri, creată pentru prima dată de studenții care au supraviețuit atacului în masă de la liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland, Florida, în 2018.

Protestatarii au scandat: Vreau să nu fiu împușcat!

Preşedintele american Joe Biden a susţinut protestele, cerând Congresului să adopte o legislaţie de bun simţ privind siguranţa armelor. În ciuda acestui fapt, şansele de schimbare legislativă sunt susceptibile să fie anulate de republicani.

Protestatarii participă la un miting „Marș pentru viețile noastre”.

March For Our Lives (MFOL) a declarat că inacţiunea liderilor politici îi ucide pe americani: „Nu vă vom mai permite să staţi pe loc în timp ce oamenii continuă să moară”, a declarat Trevon Bosley, membru al consiliului de administraţie al MFOL.

Adresându-se protestatarilor din Washington DC, unul dintre supraviețuitorii atacului din Parkland, David Hogg, a spus că uciderea copiilor din Uvalde „ar trebui să ne umple de furie şi de cereri de schimbare, nu de dezbateri nesfârşite, ci de cereri de schimbare, acum”.

Activiștii pentru legea armelor Patricia Oliver, David Hogg și Manuel Oliver

Garnell Whitfield, a cărui mamă în vârstă de 86 de ani a fost ucisă în cadrul atacului din Buffalo, New York, pe 14 mai, a declarat mulţimilor din Washington: „Suntem aici pentru a cere dreptate. Suntem aici pentru a veni cu cei care sunt suficient de îndrăzneţi pentru a cere o legislaţie sensibilă asupra armelor”.

Se cere interzicerea armelor cu asalt

Printre alte politici, MFOL a cerut interzicerea armelor de asalt, verificarea a antecedentelor pentru cei care încearcă să cumpere arme şi un sistem naţional de licenţiere, care ar înregistra proprietarii de arme.

Miercuri, Camera a adoptat, de asemenea, o serie de măsuri noi privind armele, care includ creșterea vârstei minime pentru a cumpăra puști semi-automate de la 18 la 21 de ani. Acest pachet legislativ este aproape garantat că va eșua în camera superioară din cauza opoziției republicanilor.

„Trebuie să lăsăm deoparte politica și să ne salvăm copiii și pe cei dragi de această violență fără sens și îngrozitoare înainte de ai afecta”, a declarat la miting David Hogg, absolvent în 2018 al liceului Marjory Stoneman Douglas și co-fondatorul March for Our Lives, citat de nbcnews.com.

Ne puteți urmări și pe Google News