Dan Turturică: „Vom da în judecată Uniunea Europeană de Radiodifuziune doar dacă suntem siguri că vom câștiga”

Dan Turturică: „Vom da în judecată Uniunea Europeană de Radiodifuziune doar dacă suntem siguri că vom câștiga”Sursa foto: facebook.com/dan.turturica

Dan Turturică, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune, a afirmat că vede puţin nuanţat, în prezent, episodul privind retragerea din concursul Eurovision, după scandalul de la ultima ediţie, şi spune: „Pentru mine toată povestea asta era clară: îi dăm în judecată EBU (Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune), ne retragem de la Eurovision. 

România va intenta un proces împotriva Uniunii Europene de Radiodifuziune după ce se va asigura că există șanse de a câștiga procesul, a declarat președintele-director general al postului public de televiziune TVR, Dan Turturică, în cadrul unei ședințe a Comisiei de cultură a Camerei Deputaților unde fusese citat din cauza incidentului de la ultimul concurs, la care rezultatul votului juriului roman a fost modificat.

Dan Turturică a menționat că trebuie făcut cu foarte multă atenție și înțelepciune, pentru a obține într-adevăr o despăgubire fără a deteriora relațiile cu EBU, adăugând că Uniunea Europeană de Radiodifuziune a ajutat TVR în anumite situații.

Dan Turturică: Nu renunţ la gândul de a-i da în judecată

Dan Turturică a declarat în Comisia de cultură că are de gând să se vadă cu cât mai mulţi dintre membrii ţărilor foarte influente în EBU, pentru că, dacă îi convinge că TVR a avut dreptate, aceştia o să pună presiune pe mecanismul executiv al asocierii, astfel încât lucrurile să nu se mai întâmple pe viitor aşa cum au fost la ediţia din 2022 a Eurovision.

Pentru mine toată povestea asta era clară: îi dăm în judecată EBU (Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune), ne retragem de la Eurovision. Am început să o văd puţin nuanţat.  Nu renunţ la gândul de a-i da în judecată în continuare, lucrăm foarte serios la această analiză a regulamentului să vedem unde au greşit cu adevărat, unde anume ar fi trebuit regulamentul să le impună să vină către statele membre pentru a le semnala o neregulă, dar, în acelaşi timp, trebuie să o facem cu foarte multă atenţie şi mai ales foarte cerebral, mai ales că emoţiile acelor momente s-au mai disipat, astfel încât să obţinem cu adevărat o reparaţie, dar fără să ne stricăm relaţia cu EBU. Vom da în judecată doar dacă suntem siguri că avem o şansă să câştigăm”, a declarat Dan Turturică, la Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor.

Turturică a mai spus că nu este o decizie pe care să o ia singur

Vă dau un singur exemplu: negocierea drepturilor pentru un eveniment sportiv de amploare precum Campionatul Mondial de Fotbal se face în cu totul şi cu totul alţi termeni ca membru EBU decât dacă noi am discuta parte în parte cu FIFA sau cu orice alt organism. Asta nu înseamnă că aceste avantaje ne vor împiedica sau încetini reacţia. Suntem angajaţi în continuare în aceste două decizii şi inclusiv în aceea de a nu mai participa la Eurovision, doar că asta nu este o decizie pe care să o iau singur. O voi discuta în primul rând în Comitetul Director şi după aceea în Consiliul de Administraţie al Televiziunii. Pentru asta mai avem ceva vreme că de obicei peste vreo şase luni trebuie să decidem dacă mai participăm sau nu mai participăm”, a mai spus acesta, potrivit Agerpres.

Organizatorii celui de-al 66-lea concurs Eurovision, care a avut loc la Torino din Italia, au anulat rezultatele juriilor naționale din Azerbaidjan, Georgia, Polonia, România, San Marino și Muntenegru. Drept urmare, punctele pe care membrii juriului român le-au acordat Moldovei au trecut Ucrainei.

Orchestra Kalush din Ucraina a câștigat anul acesta concursul cu piesa Stefania. Pe locul doi a revenit Regatul Unit, în timp ce Spania a venit pe locul trei, iar România a ocupat locul 18.

Ne puteți urmări și pe Google News