Proceduri neclare în noua structură SIIJ. Un procuror CSM cere explicații: „Cine a hotărat stabilirea unui număr maximum de opt procurori și pe ce criterii s-a ajuns la acest număr?”
- Maria Miron
- 9 iunie 2022, 15:52
După desfiintarea Sectiei pentru Investigarea infractiunilor din Justitie (SIIJ), o „nouă SIIJ” creează revolte în rândul procurorilor. Cristian Mihai Ban de la CSM spune că plenul a hotărât o suplimentare a locurilor procurilor din PICCJ, de la trei la opt, fără a fi date prea multe explicații.
Procurorul Cristian Mihai Ban, din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, declară că nu înțelege cum a fost posibilă declanșarea unei proceduri de numire a procurilor din Parchetul de pe langă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) în structrua nouă a SIIJ, responsabilă de anchetarea magistraților. Asta pentru că anterioara procedură de desemnare a procurilor nu a fost finalizată.
Procurorul Cristian Mihai Ban cere explicații privind numirea procurorilor PICCJ
Pe 3 mai 2022, CSM decidea să numească 35 de procurori în noua structură a SIIJ, dintr-un număr de 56 de candidați. Parchetul General a avut 14 locuri disponibile, fiind admiși șase procurori, iar în cazul celorlalți candidați s-a propus amânarea, ori din pricina neîntrunirii majorității, ori fără ca procurorii să primească vreo explicație din partea CSM. Mai mult, un candidat a fost respins.
Pe 23 mai 2022, CSM decidă însă să înceapă o nouă procedură, în vederea desemnării a opt noi procurori în cadrul PICCJ, adică o suplimentare a locurilor, deși cele 14 locuri de la PICCJ inițiale nu fuseseră complet ocupate, râmânând doar trei libere, nu opt.
Suplimentarea locurilor procurorilor, făcută fără a fi respectată legea, reclamă Cristian Ban
„Cine a dispus emiterea anunțului publicat pe site-ul CSM în data de 23 mai, privind declanșarea în continuare a procedurii privind propunerea procurorilor care vor efectua anchetele în dosarele cu magistrați? Cine a hotărat stabilirea unui număr maxim de opt procurori și pe ce criterii s-a ajuns la acest numar? De ce numai la Parchetul General și nu și la parchetele de pe langă Curtile de Apel s-a dispus suplimentarea locurilor?
Dacă fraza a treia din anunț, prin care se solicită verificarea tuturor procurorilor din cadrul Secției de urmarire penală și criminalistică din PICCJ reprezintă o eroare factuală sau o încălcare grosieră a dispozițiilor legale, respectiv cele prevăzute de art. 4 alin. 3 din Legea 49/2022?”, întreabă procurorul Cristian Mihai Ban.
Ce prevede noua procedură de desemnare a procurorilor din „noua SIIJ”
„Consiliul Superior al Magistraturii derulează procedura prin care vor fi propuși, în vederea desemnării, procurorii care vor efectua urmărirea penală în cauzele privind infracțiuni săvârșite de judecători sau procurori, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 49/2022 privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, respectiv un număr de maxim 8 procurori, care vor funcționa în cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Vor fi realizate verificările și se vor solicita relațiile prevăzute la art. 4 alin. (4) si (5) din Legea nr. 49/2022 cu privire la procurorii care functionează în cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție și în raport de care nu a fost verificată îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege în cadrul procedurii declanșate la data de 25 martie 2022 de Consiliul Superior al Magistraturii”, motivează CSM în cazul procedurii de numire a procurorilor PICCJ, conform Luju.ro.