Ziua Românilor de Pretutindeni 2022 a fost marcată în Belgia: „Nu uitați că România vă așteaptă acasă. Și nu uitați că vă iubim!” FOTO

Ziua Românilor de Pretutindeni 2022 a fost marcată în Belgia: „Nu uitați că România vă așteaptă acasă. Și nu uitați că vă iubim!” FOTO Sursă: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată în acest an la Bruxelles, în prezența lui Gheorghe– Florin Cârciu, secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, care a transmis celor aproximativ 8 milioane de cetățeni români din străinătate un mesaj emoționant de reîntoarcere acasă. Participanții la eveniment au celebrat această zi specială participând și la o serie de manifestații care au respectat firul tradiției românești. 

Ziua Românilor de Pretutindeni 2022. Secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a marcat acest eveniment special în prezența comunității românești din Belgia, împreună cu care a asistat la câteva manifestații de tradiții autohtone.

Reprezentantul guvernamental a transmis tuturor românilor din afara granițelor țării noastre că „îi iubim” și că „România îi așteaptă acasă!”. Potrivit celor mai recente date furnizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, aproximativ 8 milioane de români ar locui, în prezent, în străinătate, unii dintre ei având inclusiv domiciliul în țările cu pricina.

Ziua Românilor de Pretutindeni 2022, celebrată la Bruxelles

„Ambasada României în Regatul Belgiei a organizat o reuniune cu reprezentanți ai mediului asociativ și ai comunității românești din Belgia. Secretarul de stat le-a mulțumit celor prezenți pentru munca depusă în păstrarea și promovarea valorilor culturale românești și i-a îndemnat pe cei prezenți la întrunire să dezvolte proiecte în beneficiul comunității din care fac parte. În acest sens, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni îi poate sprijini prin oferirea de finanțări nerambursabile”, a transmis Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, mulțumind și Ambasadei României din Regatul Belgiei pentru sprijinul oferit în ceea ce privește buna organizare a reuniunii de la Bruxelles.

Ne puteți urmări și pe Google News

„De asemenea, secretarul de stat a sărbătorit această zi specială în mijlocul românilor, la Festivalul Primăvara Românească la Bruxelles, eveniment organizat de către asociația Arthis – Casa de Cultură Belgo-Română. Alături de secretarul de stat, au mai participat și Excelența Sa, Andreea Păstârnac, ambasadorul României în Regatul Belgiei, Oleg Ungureanu, ministru-plenipotențiar, eurodeputatul Victor Negrescu, dar și oficialități belgiene.

Mulțumim Asociației Arthis pentru organizarea unui eveniment dedicat românilor din afara granițelor. Ne bucurăm că am avut posibilitatea să celebrăm Ziua Românilor de Pretutindeni alături de o comunitate românească atât de valoroasă”, se arată într-un mesaj publicat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, pe o pagină de socializare.

Mesajul lui Gheorghe Cârciu, adresat românilor din diaspora

„«Nu locuim într-o ţară, locuim într-o limbă. Patria asta înseamnă şi nimic altceva», spunea Emil Cioran.

Dragi români de pretutindeni,

Hristos a Înviat!

Cuvintele filozofului și scriitorului Emil Cioran răsună puternic și astăzi în inimile noastre, când marcăm Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătoare consacrată românilor de pe toate meridianele lumii.

Dorul de acasă marchează această zi, prin iubirea față de limba română și prin tradițiile care ne poartă înapoi pe drumul amintirilor.

În același timp, Ziua Românilor de Pretutindeni este despre succesul și valoarea milioanelor de români care, prin munca și devotamentul lor, joacă un rol important în societățile din țările în care trăiesc. Indiferent de domeniul de activitate, românii reușesc să fie bine integrați și să își păstreze, totodată, România în suflet. Una dintre misiunile noastre este de a-i susține în menținerea identității lingvistice, spirituale și culturale și în construirea de comunități puternice.

Prin proiectele proprii și prin programul de finanțări nerambursabile puse la dispoziție, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni va continua să sprijine comunitățile românești din diaspora și din comunitățile istorice.

În aceste momente pline de provocări, este necesar să lăsăm la o parte diferențele și să fim uniți. Nu uitați că România vă așteaptă acasă!

Vă doresc ca această zi să ne aducă mai aproape unii de alții.

La mulți ani, români de pretutindeni! Și nu uitați, vă iubim!”, a transmis secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni.