Cum a furat Vladimir Putin un miliard de dolari dintr-un proiect medical, pentru a-și finanța „palatul” de la Marea Neagră

Cum a furat Vladimir Putin un miliard de dolari dintr-un proiect medical, pentru a-și finanța „palatul” de la Marea NeagrăSursă: Photonsk | Dreamstime.com

În anul 2005, președintele Vladimir Putin a ordonat personal un vast program de îmbunătățire a serviciilor medicale deficitare din Rusia. Cinci ani mai târziu, autoritățile au descoperit că furnizorii cereau unor spitale prețuri de două sau chiar de trei ori mai mari pentru echipamente vitale, cum ar fi scanerele medicale de înaltă tehnologie. Ce legătură au aceste facilități medicale cu „palatul” lui Vladimir Putin de la Marea Neagră veți afla pe măsură ce veți parcurge acest articol.

Dmitri Medvedev, succesorul ales al lui Vladimir Putin la acea vreme, a ieșit la televiziunea națională pentru a denunța presupusa escrocherie din spitalele rusești. Făptașii, a spus el, s-au angajat în „furtul absolut cinic și ticălos al banilor statului”. Medvedev a instruit agențiile de aplicare a legii de top din Rusia să se asigure că „toți cei care au participat la acest lucru sunt pedepsiți serios și sever”.

Suspecții au fost adunați în locuri îndepărtate, iar în anul 2012, Ministerul Poliției a informat că 104 persoane au fost inculpate în legătură cu scanerele cu prețuri prea mari. Mai mulți oficiali locali și directori de afaceri au fost condamnați pentru fraudă și trimiși la închisoare. Totuși, o investigație a arătat că doi asociați bogați ai lui Vladimir Putin s-au implicat în aceleași profituri și nu au suferit nicio pedeapsă.

Cum ar fi furat Putin milioane de euro de la ruși

Aceștia au vândut în Rusia echipamente medicale în valoare de cel puțin 195 de milioane de dolari și au trimis încasările în valoare totală de 84 de milioane de dolari în conturi bancare din Elveția, potrivit documentelor bancare analizate de jurnaliștii străini. Rapoartele indică, de asemenea, că cel puțin 35 de milioane de euro (echivalentul a 48 de milioane de dolari) din aceste conturi au fost direcționate către o companie care a ajutat apoi la construirea unei proprietăți de lux în apropierea Mării Negre, cunoscută sub denumirea de „palatul lui Vladimir Putin” - o poreclă câștigată după ce un om de afaceri a afirmat că proprietatea a fost construită pentru președintele Rusiei. Liderul de la Kremlin a negat orice legătură cu această proprietate.

Descoperirile fac parte dintr-o investigație Reuters privind modul în care asociații Kremlinului profită de pe urma contractelor de stat în epoca lui Vladimir Putin. Acest articol examinează ce s-a întâmplat cu marea întreprindere a președintelui în privința spitalului.

Averea tovarășilor lui Vladimir Putin a ajuns sub o examinare globală pe fondul sancțiunilor impuse de Statele Unite și Europa asociaților președintelui din cauza crizei din Ucraina. Rusia este renumită pentru corupție încă de la căderea Uniunii Sovietice, în urmă cu o generație. Sub primul lider post-sovietic, Boris Elțîn, „oligarhii” au obținut controlul asupra industriilor de stat și s-au îmbogățit fabulos. Acele zile sălbatice au trecut de mult.

„Naționalizarea” resurselor

Succesorul lui Elțîn, Vladimir Putin, a readus sub controlul statului o mare parte din cele mai profitabile industrii ale națiunii, cum ar fi petrolul și gazele. Mulți cetățeni consideră că Rusia lui Vladimir Putin reprezintă o îmbunătățire enormă față de haosul din epoca Elțîn. Actualul președinte rus, fost ofițer KGB, a adus ordinea. Creșterea prețurilor la petrol a impulsionat creșterea economică. Economia Rusiei a crescut de mai mult de două ori în timpul mandatului său, în funcție de venitul pe cap de locuitor.

Dar corupția rămâne o problemă adânc înrădăcinată în Rusia. Unii economiști sunt de părere că drumul spre bogăție nu constă în confiscarea activelor guvernamentale, ci în exploatarea fluxului vast de afaceri pe care statul îl are cu privatul.

„Actualul sistem din Rusia nu se bazează pe corupție în sensul tradițional, ci pe o fuziune completă a serviciului public și a intereselor de afaceri private”, a declarat economistul Vladislav Inozemtsev, director al Institutului pentru Studii Post-Industriale din Moscova.

Unul dintre motivele pentru care cei cu relații bune pot juca sistemul de contractare de stat este faptul că, în Rusia, acest lucru poate fi perfect legal. Normele laxe, aplicate în mod deficitar, fac posibilă acordarea de contracte de către entitățile de stat unor companii care nu-și dezvăluie proprietarii sau care nu au nicio prezență la datele înregistrate efectiv. Legislația rusă nu interzice în mod expres coluziunea sau afilierile de proprietate între concurenți în cadrul licitațiilor publice. În această zonă gri, înflorește „grădina” lui Vladimir Putin.

Confruntat cu suspiciunea larg răspândită că șmecheria rămâne galopantă, Vladimir Putin a răspuns declarând război corupției. „Vom smulge această infecție din rădăcini”, spunea el, în urmă cu câțiva ani, ordonând crearea unei „direcții de combatere a corupției”, potrivit unui anunț al Kremlinului.

Proiectul măreț al lui Vladimir Putin

Opozanții lui Vladimir Putin au lansat acuzații de clientelism și favoritism împotriva președintelui rus de ani de zile. Ceea ce nu au făcut este să detalieze modul în care asociații președintelui extrag efectiv bani de la guvern. În proiectul spitalului, sume semnificative au ajuns în mâinile unor intermediari cu legături cu Vladimir Putin. Vorbim despre profituri care ar fi putut oferi facilități suplimentare sau servicii extrem de necesare în Rusia.

Cei doi asociați ai lui Vladimir Putin care au furnizat echipamente medicale au acționat ca intermediari în afaceri cu statul rus în valoare de cel puțin 195 de milioane de dolari. Ei au obținut profituri cumpărând echipamente medicale de înaltă tehnologie prin intermediul unei companii britanice pe care o controlau și vânzându-le mai departe în Rusia la prețuri mult mai mari - uneori duble față de prețul pieței.

O mare parte dintre echipamente proveneau de la multinaționala germană Siemens AG, care și-a vândut produsele companiei britanice, care a vândut apoi echipamentele în Rusia - iar unele dintre aceste importuri au avut prețuri egale sau mai mari decât cele descrise de Medvedev ca fiind „furt cinic și bădăran”.

Reforma spitalelor

Asistența medicală, a declarat Vladimir Putin însuși, este una dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă Rusia post-sovietică. Speranța de viață la naștere s-a prăbușit după căderea Uniunii Sovietice, ajungând la 65 de ani în 2002 - față de 69 de ani în 1989.

Deși și-a revenit la 69 în 2011, conform cifrelor Băncii Mondiale, aceasta rămâne mult sub nivelul națiunilor occidentale precum Marea Britanie și Statele Unite, unde speranța de viață a fost de 81 și 79 în acel an. De la venirea lui Vladimir Putin la putere, populația Rusiei a scăzut.

Vladimir Putin a văzut nevoia de îmbunătățiri. În anul 2005, aflat atunci la al doilea mandat de președinte, el a inițiat planuri de a cheltui 1 miliard de dolari pentru a construi și echipa 15 spitale de înaltă tehnologie în întreaga Rusie. Proiectul său național de sănătate a fost unul dintre cele câteva eforturi despre care a spus că sunt vitale pentru a ridica calitatea vieții rușilor de rând. Au fost planificate noi clinici pentru urgențe, cardiologie și proteze, de la Vladivostok, din est, până la Kaliningrad, în Marea Baltică.

„Este o garanție împotriva consumării neglijente a resurselor fără rezultate vizibile”, a declarat la acea vreme Vladimir Putin.

Camarila lui Putin

Ceea ce nu a anunțat liderul de la Kremlin însă, a fost faptul că doi dintre asociații săi s-au implicat în construirea și echiparea unora dintre spitale. Unul dintre ei a fost un fost dentist pe nume Nikolai Șamalov, un bărbat bine făcut, cu o voință puternică, acum în vârstă de 68 de ani. Îl cunoștea pe Vladimir Putin din vremea când locuiau împreună la Sankt Petersburg, unde viitorul președinte era un oficial puternic al orașului. Unul dintre fiii lui Șamalov a lucrat pentru departamentul lui Vladimir Putin în administrația orașului.

Șamalov și Putin se aflau, de asemenea, printre un mic grup de bărbați care au fondat un complex exclusivist de daci pe malul lacului, la nord de oraș, cunoscut sub numele de Cooperativa Ozero. Șamalov s-a îmbogățit prin intermediul unei participații în Bank Rossiya, o companie din Sankt Petersburg care s-a extins rapid după ce Putin s-a mutat la Moscova și a devenit președinte în 2000. De asemenea, a lucrat ca director de vânzări de top în Rusia pentru Siemens - un producător important de echipamente medicale.

Celălalt asociat în proiectul spitalului a fost Dmitri Gorelov, care a absolvit o academie medicală militară în anul 1973. Gorelov, descris de un asociat ca fiind un om grijuliu și pasionat de fotografie, a fost, de asemenea, acționar la Bank Rossiya până în iunie 2013. În 2000, Gorelov aprimit titlul de „practician de onoare în domeniul sănătății din Federația Rusă” printr-un decret prezidențial emis de Vladimir Putin.

Rolul lui Serghei Kolesnikov

O a treia figură cheie în povestea afacerilor cu spitale și a proprietății de la Marea Neagră este Serghei Kolesnikov, un fost asociat de afaceri al lui Șamalov și Gorelov. Biolog de profesie, Kolesnikov a declarat că l-a ajutat pe Șamalov să administreze o companie de investiții; el a fost, de asemenea, acționar cu Gorelov într-o companie de asistență medicală. Rolurile sale, a spus el, i-au oferit o perspectivă profundă asupra asocierii celor doi bărbați cu președintele, precum și cunoștințe despre afacerile cu spitale și Marea Neagră.

De exemplu, a spus Kolesnikov, cei doi au fost invitați la petrecerea de 55 de ani a liderului în anul 2007. „Au fost la ziua lui de naștere; mi-au spus despre asta”, a declarat Kolesnikov într-un interviu în Estonia, unde locuiește acum. El a spus că Șamalov și Gorelov au fost, de asemenea, invitați la petreceri organizate la Valdai, o reședință prezidențială izolată între Moscova și Sankt Petersburg.

Independent de Kolesnikov, detaliile zborului consultate de Reuters pot dovedi apropierea lui Șamalov și Gorelov de Vladimir Putin. În anul 2008, cei doi oameni de afaceri au călătorit cu un avion privat de mici dimensiuni de la Praga la stațiunea rusă Soci împreună cu Alina Kabaeva, o fostă gimnastă olimpică descrisă de unele media rusești ca fiind iubita lui Vladimir Putin. La vremea respectivă, președintele, care era pe atunci încă căsătorit, a negat că ar fi avut o relație cu Kabaeva și le-a spus jurnaliștilor să-și țină „nasurile mucalite” departe de viața sa privată. Kabaeva a refuzat să comenteze situația.

Jonglerii cu prețurile

De asemenea, în avion, potrivit informațiilor de zbor, se afla Vladimir Kozin, un înalt oficial de la Kremlin care a fost sancționat de Trezoreria americană în martie 2014. Întrebat despre zbor, Kozin a declarat că nu va răspunde la speculații.

În anul 2010, Kolesnikov a scris o scrisoare deschisă către președintele de atunci Medvedev, în care susținea că Șamalov construia o proprietate de lux pentru Putin la Marea Neagră. Kolesnikov a declarat în scrisoarea sa că nu a avut un rol direct în gestionarea proiectului palatului.

Operațiunea, a spus el, a fost condusă de Șamalov, dar a drenat fonduri de la alte proiecte pe care Kolesnikov le supraveghea. În scrisoare se spune că Kolesnikov știa despre costurile proiectului datorită „rapoartelor și bugetelor detaliate” pe care le-a analizat în timpul lucrului său cu Șamalov.

Subteranele corupției

Șamalov nu a răspuns la întrebările legate de acest articol. Gorelov, întrebat despre rolul său în companiile implicate în proiectul de sănătate al lui Vladimir Putin, a spus: „Realizările medicinei moderne până de curând erau accesibile doar pentru locuitorii celor mai mari megalopolisuri din Rusia, în principal Moscova și Sankt Petersburg.

Scopul proiectului a fost acela de a oferi o oportunitate pentru locuitorii altor regiuni ale țării, în special Siberia și Orientul Îndepărtat, de a beneficia de tratament de înaltă specializare cu ajutorul celor mai recente progrese ale științelor medicale”.

Un purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin nu a răspuns la întrebările privind afirmațiile lui Kolesnikov. Kremlinul l-a respins anterior pe Kolesnikov ca fiind un om necăjit, spunând că a părăsit Rusia din cauza unor dispute de afaceri. Kolesnikov a declarat că a părăsit Rusia pentru că „a decis să facă ceva pentru țara mea”, făcând referire la corupție.

Implicarea intermediarilor în afacerile Kremlinului

Gorelov a fost bine plasat pentru a aranja o afacere pentru a echipa proiectul de sănătate al lui Vladimir Putin. El a fost co-fondator al unei companii din Sankt Petersburg numită Petromed, înființată la începutul anilor 1990 pentru a furniza echipamente medicale pentru regiune. Printre furnizorii de capital de pornire s-a numărat și comitetul pentru afaceri externe al orașului - care era pe atunci condus de Vladimir Putin.

Kolesnikov a devenit acționar al companiei împreună cu Gorelov, iar cei doi rămân acționari, arată documentele corporative.

Șamalov, între timp, a fost șef regional de vânzări pentru divizia de echipamente medicale a Siemens, care furniza sisteme de înaltă tehnologie, cum ar fi scannere. El lucra pentru companie din anii 1990, potrivit foștilor colegi.

Întrebat despre Șamalov, un purtător de cuvânt al companiei Siemens a declarat că acesta a părăsit compania „începând cu data de 1 octombrie în 2008”.

Rolul Technointorg

În perioada 2006-2008, agenția federală rusă Technointorg, care a fost contractorul general al proiectului național de sănătate, a acordat Petromed dreptul de a furniza echipamente pentru 14 dintre noile spitale ale lui Vladimir Putin. După ce Technointorg a întâmpinat probleme, Petromed a sfârșit prin a furniza doar opt spitale finalizate.

Nu este clar exact cât de mult a plătit statul către Petromed, în total. Dar documentele judiciare arată că firma a primit 120 de milioane de dolari în legătură cu cinci dintre spitale. Iar înregistrările unei persoane din cadrul Serviciului Vamal rusesc indică faptul că Petromed a importat echipamente medicale în valoare de peste 205 milioane de dolari în 391 de transporturi din 2005 până în 2010.

Datele arată că cele mai multe dintre aceste echipamente, ca valoare, au provenit din Germania (65%) și Statele Unite (25%). Siemens, care are facilități de producție în Statele Unite, precum și în Germania, a fost cel mai mare furnizor. Acesta a trimis bunuri care au inclus aparate computerizate cu raze X și scannere medicale.

Strategiile financiare privind tranzacțiile indirecte de bani

Echipamentele au fost livrate direct de la Siemens către Petromed, importatorul care a acționat în numele statului rus. Dar plata nu a mers direct de la Petromed la Siemens. În schimb, banii au urmat un traseu ocolit, implicând un al doilea intermediar - unul controlat de Șamalov și Gorelov, potrivit lui Kolesnikov.

Potrivit datelor vamale, Petromed a plătit 195 de milioane de dolari unei companii britanice numite Greathill Ltd, care a acționat ca intermediar în cumpărarea de echipamente de la Siemens și de la alți furnizori.

Statul rus a plătit Petromed pentru a furniza echipamente medicale. Între timp, Greathill cumpăra echipamente de la Siemens și de la alți furnizori, potrivit lui Kolesnikov. La rândul său, Petromed a cumpărat echipamentele de la Greathill la prețuri mult mai mari, până la dublul prețului practicat, potrivit documentelor vamale. Documentele bancare consultate de Reuters susțin această versiune.

Afacerile Siemens-Greathill

Kolesnikov a declarat că a ajutat la înființarea Greathill în numele lui Șamalov și Gorelov. O urmă de documente examinate pentru acest articol sugerează că Greathill era un furnizor de echipamente doar pe hârtie. Potrivit lui Kolesnikov, funcția reală a Greathill era de a acționa ca intermediar „unde se puteau face profituri”.

Gorelov a declarat că era o practică normală să se folosească o astfel de companie pentru proiecte mari și că aceasta a avut un „efect extrem de pozitiv pentru realizarea proiectului”. El a spus că afacerile Greathill au fost „absolut transparente”.

Documentele corporative menționează că Greathill are sediul central în orașul Rochdale din nordul Angliei. La adresa respectivă se află o firmă de contabili. Firma a declarat că Greathill era un client pentru care asigura un sediu social. O purtătoare de cuvânt a contabililor a declarat că nu știe mai multe despre afacerile Greathill.

Cine conduce compania cu adevărat

Greathill nu dezvăluie cine conduce și deține cu adevărat compania. Aceasta folosește așa-numiții directori nominali - persoane numite de acționari pentru a le reprezenta interesele în consiliul de administrație al unei companii - de la o altă firmă de contabilitate din Essex, un comitat din sudul Angliei. De asemenea, aceasta enumeră companii administrate de aceeași firmă de contabili ca și acționarii săi.

Un manager al firmei de contabilitate din Essex a confirmat pentru sursa citată că a administrat Greathill. El a spus că societățile enumerate ca acționari ai Greathill erau, cel mai probabil, persoane desemnate - cu alte cuvinte, entități care acționează în numele altora. „O companie nominalizată acționează doar ca un paravan. Așadar, acestea dețin acțiuni în numele unei terțe părți. Dar ei nu sunt proprietarii legali ai acțiunilor”, a spus el.

Potrivit lui Kolesnikov și documentelor analizate de Reuters, Greathill era deținută de Șamalov și Gorelov.

Copii ale acordurilor consultate de Reuters indică faptul că Șamalov și Gorelov au angajat fiecare o companie fiduciară elvețiană numită Interis pentru a achiziționa participații la Greathill în numele lor - câte 50% fiecare. Interis și Șamalov au refuzat să comenteze situația.  Un purtător de cuvânt al Siemens a declarat că producătorul german nu știa că Șamalov are vreo implicare în Greathill.

Cheia afacerii: marjele de profit ale intermediarilor

„Compania Greathill a fost un partener de afaceri al Siemens Healthcare până în 2010. Siemens nu are nicio informație în sensul că un angajat al Siemens ar fi investit fie în Greathill, fie în Petromed”, a declarat un purtător de cuvânt al Siemens.

Dovezi că Greathill a vândut produse Siemens către Petromed cu marje mari de profit apar în documentele vamale analizate de jurnaliștii străini.Acestea arată că, între septembrie 2007 și august 2008, Greathill a achiziționat cel puțin patru tomografe Siemens Somatom Sensation 64 CT. Greathill a vândut apoi aparatele către Petromed cu 1,9 milioane de euro până la 2 milioane de euro fiecare, sumă pe care documentele vamale au înregistrat-o ca fiind echivalentul a 2,7 milioane de dolari până la 3 milioane de dolari la ratele de schimb în vigoare.

Prețurile sunt aproape duble față de prețul tipic practicat de furnizori pentru scanere CT din aceeași clasă tehnologică, inclusiv cele fabricate de Siemens, potrivit unei investigații din 2010 a Kremlinului privind vânzările de echipamente medicale.

Mai multe persoane implicate în vânzarea de echipamente medicale în Germania au declarat pentru Reuters că spitalele din Germania și din alte țări puteau cumpăra aceleași scanere Siemens în 2007-2008 pentru sume cuprinse între 1 milion și 1,2 milioane de euro, în funcție de extrasele incluse.

Ce cumpărături a mai făcut Petromed

Înregistrările vamale arată, de asemenea, că Greathill a vândut Petromed un scaner RMN Siemens Avanto pentru mai mult de 3 milioane de euro, ceea ce, potrivit înregistrărilor, ar fi echivalentul a 130 de milioane de ruble. Greathill i-a vândut lui Petromed alte șapte aparate, toate pentru mai mult de 2,6 milioane de euro fiecare. Experții germani au transmis că prețul tipic al unor astfel de echipamente era de 1,2 milioane până la 1,7 milioane de euro bucata.

„O sută treizeci de milioane de ruble este un preț clar umflat”, a declarat Alexei Popov, un chirurg rus care a cercetat prețurile scanerelor medicale. „Prețul aproximativ pentru acesta este de până la 80 de milioane - 85 de milioane de ruble - și asta cu toate dotările”, a mai spus el.

Petromed nu a făcut niciun comentariu cu privire la aceste tranzacții. Directorul său general, Enver Useinov, a declarat că se află în funcție de numai un an și că nu știa nimic despre Greathill. „Nu pot spune nimic. Nu știu”, a spus el.

Într-un răspuns scris pentru Reuters, Gorelov a declarat că Petromed a obținut echipamente la prețuri competitive și că aceste livrări și prețuri au fost aprobate de experți guvernamentali.

Cum a fost finanțat „palatul” lui Vladimir Putin din Marea Neagră

Nu departe de coasta Mării Negre din sudul Rusiei se află o proprietate impunătoare, construită în stil neoclasic, cu grădini formale. Proprietatea întinsă, situată în apropiere de stațiunea Gelenjik, pare potrivită pentru un țar și include un teatru și o platformă de aterizare pentru elicoptere. Aceasta este proprietatea cunoscută popular sub numele de „palatul lui Putin”.

Cum au ajuns banii din proiectul lui Vladimir Putin de a cumpăra scannere pentru spitalele rusești într-o proprietate care nu are nimic de-a face cu asistența medicală? Au existat trei pași cheie. În primul rând, Petromed a plătit bani către Greathill. Apoi, Greathill a trimis cel puțin 56 de milioane de dolari în conturile bancare elvețiene ale unei companii din Belize. În cele din urmă, compania din Belize a trimis fonduri către o firmă înregistrată în Washington, DC.

Această firmă, Medea Investment, a primit cel puțin 48 de milioane de dolari pentru furnizarea de materiale de construcție pentru proprietatea „palatului Putin”. Potrivit lui Kolesnikov, proprietarul Medea era un arhitect italian, Lanfranco Cirillo, care a proiectat clădirea.

A cui e casa de la Gelenjik

Prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Putin a negat că ar avea vreo legătură cu proprietatea din Marea Neagră. Departe de a se bucura de un conac luxos, el are o avere limitată, potrivit unui raport oficial al bunurilor sale. În decembrie 2011, o declarație oficială a veniturilor sale a arătat că a câștigat 17,73 milioane de ruble (539.000 de dolari) în patru ani - o medie de 135.000 de dolari pe an. El deținea o singură casă, un apartament modest, potrivit declarației de avere.

În același an, în urma ordinelor lui Medvedev de a pedepsi persoanele responsabile de supraevaluarea prețului scanerelor medicale, procurorul general al Rusiei a declarat că au fost lansate 68 de cazuri penale în 45 de regiuni ale țării.

De exemplu, în orașul Ulianovsk de pe râul Volga, ministrul regional al sănătății, doi oameni de afaceri și un medic de rang înalt au fost urmăriți penal într-un caz privind achiziționarea unui scaner Siemens Emotion 6 în 2008. Ministrul a fost condamnat la 8,5 ani de închisoare. Oamenii de afaceri au primit șapte ani de închisoare. Medicul a primit o pedeapsă cu suspendare de trei ani.

Prețul plătit pentru scaner a fost de 44 de milioane de ruble (echivalentul a 1,7 milioane de dolari la acea vreme). Hotărârea tribunalului, semnată de judecător, a decis că acest preț a fost „umflat în mod deliberat”. Chiar și așa, a fost un chilipir în comparație cu ceea ce au cerut asociații președintelui rus.

Potrivit documentelor vamale, Greathill a obținut cu 61% mai mult - 71 de milioane de ruble - pentru vânzarea către Petromed a aceluiași model. Cu excepția cazului în care se indică altfel, conversiile valutare la 0,0304 dolari pe rublă și 1,374 dolari pe euro, cursurile de la sfârșitul anului 2013, a precizat sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News