EXCLUSIV. Vor schimba americanii soarta războiului? Criza economică face implozie peste Ocean. VIDEO
- Andreea Vlad
- 25 mai 2022, 15:23
Prețul benzinei a ajuns la valori record în California, o zonă dependentă total de transportul auto. Inflația și criza economică încep să muște tot mai tare în americanul de rând, iar încrederea în președintele Joe Biden a ajuns la un minim istoric. Robert Turcescu și invitații săi în podcastul EVZ Play au comentat influența americanilor asupra cursului războiului din Ucraina.
Invitat în studioul EVZ Play, scriitorul și politicianul Mihail Neamțu a comentat relația dintre despre consecințele războiului din Ucraina asupra SUA și cursul pe care l-ar putea conflictul de la granițe. Frica de război e depășită de incertitudinile legate de ziua de mâine: prețuri, inflație, criză alimentară, rate la bănci, bani puțini.
Neamțu: Odată cu Biden incidența războaielor a crescut
Mihail Neamțu consideră că dacă în mandatul lui Donald Trump a fost pace și stabilitate „chiar dacă mulți îl considerau nebun", odată cu venirea „senilului” Joe Biden, la Casa Albă paradigma s-a schimbat. Incidența războaielor a crescut, iar odată cu aceasta, situația la nivel mondial s-a degradat. Scriitorul estimează că Occidentul este afectat în egală măsură de război, în vreme ce Rusia este victoma regimului Putin, unul „intolerabil”.
„Incidența războaielor a crescut. Din păcate, Occidentul a fost slăbit și iartă-mă, deși nu am obosit niciodată să spun că Vladimir Putin este un criminal și că regimul pe care el l-a instalat în ultimii 10-15 ani este un regim autocratic intolerabil pentru un om cu instincte conservatoare cum sunt eu, cum sunt cei care ne ascultă, trebuie să admitem că această formă de entuziasm care am văzut-o în prima parte a războiului s-a cam disipat și să mai admitem lucru”, a spus el.
„Încep și americanii să ceară un lucru firesc: pacea”
Contextul care ar putea urgenta negocierile de pace, consideră invitatul, ar putea fi criza economică din America, agravată de dependența americanilor de transportul auto cu mașina personală. „Când galonul de benzină a ajuns 7,5 în California, acolo e o dependență totală de transportul auto... în aceste condiții încep și americanii să ceară un lucru firesc: pacea.
Pe mine ce m-a deranjat în ultimele luni este că nu am auzit un discurs care să ia în calcul și diplomația. Soluția militară e o soluție de moment, dar soluția diplomatică este o soluție care trebuie să implice o gândire strategică . Unde sunt diplomații? Unde sunt făcătorii de pace și cum arată linia de dialog între Moscova și Washington? Mie mi se pare esențial să ieșim din această logică confruntațională. Nu poți să nu vorbești și despre importanța și iminentă unei păci între două țări”, a detaliat fondatorul partidului Noua Republică.