Bătrânele MiG-uri 21 LanceR revin în activitate. Ministerul Apărării a făcut anunțul oficial. Rămâne pericolul de accidente

Bătrânele MiG-uri 21 LanceR revin în activitate. Ministerul Apărării a făcut anunțul oficial. Rămâne pericolul de accidente Sursa: Facebook

Avioanele de luptă MiG-21 LanceR vor fi repuse în activitate, de Ministerul Apărării, pentru încă un an. Activităţile de zbor cu aceste aeronave aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române au fost reluate începând de luni, 23 mai. Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, în 15 aprilie, suspendarea zborurilor cu avioanele MiG-21 LanceR din cauza accidentelor în care au fost implicate.

Ministerul Apărării a anunțat că au fost reluate zborurile cu aeronavele MiG-21 LanceR, aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române. Avioanele de luptă se vor mai afla în serviciul Forțelor Aeriene pentru o perioadă de aproximativ an. Astfel, până pe 15 mai 2023, aceste avioane, MiG-21 LanceR vor fi folosite exclusiv pentru misiuni de Poliţie Aeriană şi instructajul piloţilor.

„În baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru aprobarea memorandumului cu tema «Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR şi tranziţia accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române», activităţile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române au fost reluate începând de luni, 23 mai, pentru o perioadă de aproximativ un an”, a transmis MInisterul Apărării.

Conform sursei citate, avioanele MiG-21 LanceR vor fi întrebuinţate, până la data de 15 mai 2023, exclusiv în misiunile specifice ale Serviciului de Luptă Permanent Poliţie Aeriană. De asemenea, MiG-urile vor fi utilizate în pregătirea de zbor a piloţilor selecţionaţi pentru continuarea folosirii acestui tip de aeronavă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„După această dată, aeronavele de acest tip urmează a fi scoase din serviciul Forţelor Aeriene Române”, a mai transmis Ministerul.

OPERATION IRAQI FREEDOM -- An F-16 Fighting Falcon flies a mission in the skies near Iraq on March 22. The F-16s are from the 35th Fighter Wing "Wild Weasels", Misawa Air Base, Japan. (U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Cherie A. Thurlby)

România accelerează achiziția pentru F-16

Concomitent, se mai arată în comunicatul de presă, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea achiziției celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia. Acestea vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile în cadrul Forţelor Aeriene Române.

Forţele Aeriene Române vor dispune măsuri de iniţiere a demersurilor pentru programul de înzestrare cu aeronave de generaţia a V-a.

Sursă: Cateyeperspective | Dreamstime.com

MiG-21 au fost ținute la sol o lună

Zborurile avioanelor MiG-21 LanceR au fost suspendate, în data de 15 aprilie, Măsura a fost luată „având în vedere incidenţa considerabilă a evenimentelor şi accidentelor de aviaţie înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime şi aeronave avariate sau distruse”.

La vremea respectivă, premierul Nicolae Ciucă susținea că este vorba despre o suspendare temperoară a zborurilor cu MiG-21 LanceR, așa cum a fost anunţată de Ministerul Apărării. El a precizat că măsura are drept scop efectuarea unei analize tehnice și a unor verificări pentru a se asigura că aeronavele pot zbura în siguranţă.

„Nu înseamnă renunţarea la capabilitate”, a adăugat, la vremea respectivă, şeful Executivului.

Prăbușirea MiG-21 LanceR în Dobrogea

În 2 martie, la ora 20.00, o aeronavă MiG-21 LanceR care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control. La ora 20.03 avionul a dispărut de pe radar, prăbuşindu-se în zona localităţii Cogealac.

Ca urmare a declanşării operaţiunilor de căutare-salvare, un elicopter militar IAR-330 al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a decolat în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG-21 LanceR.

Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localităţii Gura Dobrogei, judeţul Constanţa. Acesta a căzut la aproximativ 11 km de aerodrom.

Pilotul avionului MiG-21 LanceR şi cei şapte membri ai echipajului elicopterului IAR-330 şi-au pierdut viaţa în urma acestor accidente.