Paul Krugman, Premiul Nobel pentru Economie: „Excedentul comercial al Rusiei este un semn de slăbiciune, nu de putere”

Paul Krugman, Premiul Nobel pentru Economie: „Excedentul comercial al Rusiei este un semn de slăbiciune, nu de putere” Sursa foto: Kremlin

Eșecul militar al Rusiei în Ucraina a sfidat predicțiile tuturor. Mai întâi a venit înfrângerea rușinoasă la porțile Kievului. Apoi a urmat incredibila scădere blitzkrieg, deoarece încercările de a încercui forțele ucrainene pe terenul presupus mai favorabil din est s-au transformat într-o bătălie de uzură cu mișcare lentă, este opinia marelui economist american Paul Krugman.

Celebrul economist Paul Krugman a scris într-un editorial pentru New York Times despre modul cum Occidentul se luptă să sugrume economia Rusiei punându-l pe Vladimir Putin într-o situație greu de ieșit. Ceea ce este important în legătură cu acest al doilea eșec rusesc este că interacționează cu o altă mare surpriză: eficacitatea remarcabilă – și, într-un fel, uluitoare – cel puțin până acum, a sancțiunilor economice occidentale împotriva regimului Putin, sancțiuni care funcționează într-un mod neașteptat, a scris Paul Krugman pentru New York Times.

De îndată ce războiul din Ucraina a început, s-a vorbit foarte mult despre exercitarea presiunii economice împotriva națiunii invadatoare. Cele mai multe dintre acestea s-au concentrat pe modalități de a reduce exporturile Rusiei, în special vânzările sale de petrol și gaze naturale. Din păcate, însă, a existat rușinos de puține mișcări semnificative pe acest front. Administrația Biden a interzis importurile de petrol rusesc, dar acest lucru va avea un impact redus dacă alte națiuni nu urmează exemplul SUA. Și Europa, în special, încă nu a impus un embargo asupra petrolului rusesc, și a făcut și mai puțin pentru a se îndepărta de dependența de gazul rusesc, mai explică laureatul premiului Nobel.

La întrebarea dacă Putin câștigă războiul economic, economistul spune: Nu, îl pierde

Şi continuă: Drept urmare, exporturile rusești au rezistat, iar țara pare să se îndrepte către un excedent comercial record. Deci Vladimir Putin câștigă războiul economic? Nu, îl pierde. Acest excedent în creștere este un semn de slăbiciune, nu de putere – reflectă în mare măsură o scădere a importurilor Rusiei, despre care chiar și analiștii susținuți de stat spun că împiedică economia.

Ne puteți urmări și pe Google News

De fapt, Rusia câștigă mulți bani vânzând petrol și gaze, dar îi este greu să folosească acești bani pentru a cumpăra lucrurile de care are nevoie, inclusiv componente cruciale utilizate în producția de tancuri și alte echipamente militare.

De ce se pare că Rusia are atât de multe probleme să cumpere lucruri? O parte a răspunsului este că multe dintre democrațiile lumii au interzis vânzarea către Rusia a unei varietăți de bunuri - arme, desigur, dar și componente industriale care pot fi folosite, direct sau indirect, pentru a produce arme.

Există teama, chiar și în țările nealiate, de „a fi de partea greșită a sancțiunilor”

Totuși, asta nu poate fi toată povestea, deoarece Rusia pare să fi pierdut accesul la importuri chiar și din țări care nu impun sancțiuni. Matt Klein de la blogul The Overshoot estimează că, în martie, exporturile din democrațiile aliate către Rusia au scăzut cu 53% față de nivelurile normale (și primele indicii arată că au scăzut și mai mult în aprilie). Dar exporturile din țări neutre sau pro-ruse, inclusiv China, au scăzut aproape la fel de mult – cu 45%.

Unele dintre acestea pot, așa cum a sugerat Klein, să reflecte teama, chiar și în țările nealiate, de „a fi de partea greșită a sancțiunilor”. Imaginați-vă că sunteți directorul executiv al unei companii chineze care se bazează pe componente produse în Coreea de Sud, Japonia sau Statele Unite. Dacă faci vânzări către Rusia care ar putea fi văzute ca ajutând efortul de război al lui Putin, nu ți-ai face griji că te confrunți singur cu sancțiuni?

Sancțiunile asupra sistemului financiar al Rusiei, cum ar fi înghețarea rezervelor băncii centrale și excluderea unor mari bănci private din sistemele internaționale de plăți, ar putea, de asemenea, să limiteze importurile. S-ar putea ca moneda puternică să curgă în Rusia, dar utilizarea acelei monede pentru a cumpăra lucruri din străinătate a devenit dificilă. Nu poți face afaceri în lumea modernă cu valize pline cu bancnote de 100 de dolari.

Acest război se poate termina, și nu în avantajul lui Putin

După cum am spus, subliniază Paul Krugman, războiul din Ucraina pare să se fi transformat într-o bătălie de uzură, iar aceasta nu este o bătălie pe care Putin pare să o câștige: Rusia a suferit pierderi uriașe de echipamente pe care nu le va putea înlocui curând, în timp ce Ucraina primește afluxuri mari de echipamente din Occident. Acest război se poate termina, și nu în avantajul lui Putin, înainte ca Rusia să găsească modalități de a evita sancțiunile occidentale.

Un ultim punct: efectul sancțiunilor asupra Rusiei oferă o demonstrație grafică, chiar dacă înspăimântătoare, a unui punct pe care economiștii încearcă deseori să îl spună, dar rareori reușesc să-l transmită: importurile, nu exporturile, reprezintă punctul de vedere al comerțului internațional.

Adică, beneficiile comerțului nu ar trebui măsurate prin locurile de muncă și veniturile create în industriile de export; acei muncitori ar putea, la urma urmei, să facă altceva. Câștigurile din comerț provin, în schimb, din bunurile și serviciile utile pe care alte țări le oferă cetățenilor tăi. Și gestionarea unui excedent comercial nu este un „câștig”.

Excedentul comercial al Rusiei este un semn de slăbiciune, nu de putere

Da, știu că în practică există avertismente și complicații la aceste afirmații. Excedentele comerciale pot ajuta uneori la stimularea unei economii slabe și, în timp ce importurile fac o națiune mai bogată, ele pot înlocui și sărăci unii lucrători.

Dar ceea ce se întâmplă cu Rusia ilustrează adevărul lor esențial. Excedentul comercial al Rusiei este un semn de slăbiciune, nu de putere; exporturile sale se mențin (din păcate) bine, în ciuda statutului său de paria, dar economia sa este paralizată de o întrerupere a importurilor. Și asta înseamnă, la rândul său, că Putin pierde atât războiul economic, cât și cel militar, a scris Paul Krugman pentru nytimes.com.