Toți românii trebuie să știe asta. Care este ultima zi pentru depunerea declarației unice! Amenzi uriașe pentru cine nu respectă legea

Toți românii trebuie să știe asta. Care este ultima zi pentru depunerea declarației unice! Amenzi uriașe pentru cine nu respectă legeaSursa foto: Arhiva EVZ

ANAF atrage atenția contribuabililor că trebuie să depună declarația unică de venit. Anul acesta au fost aduse modificări formularului și au apărut noi categorii de persoane care trebuie să completeze declarația.

Termenul limită pentru depunerea declarației unice este 25 mai. Persoanele care nu respectă acest lucru riscă să fie sancționate cu amendă de până la 500 de lei. ANAF speră să încaseze 2 miliarde de lei  din impozitele și contribuțiile declarate de români.

„ Aş vrea doar să mai reamintesc contribuabililor persoane fizice că 25 mai este ultima zi de depunere a declaraţiei unice 212. Avem depuse până acum este 530.000 de declaraţii. Noi ne aşteptăm să fie undeva în jur de 800.000. Este o declaraţie pe care persoanele fizice trebuie să o depună anual.

Sper ca gradul de depunere să fie foarte mare şi îmi doresc bineînţeles şi ca gradul de conformare voluntară la plată în cazul peroanelor fizice să depăşească aşteptările noastre. Dacă anul trecut am încasat undeva la 1,5 miliarde ca urmare a acestei declaraţii 212, sperăm ca anul acesta să depăşim 2 miliarde de lei", a declarat Lucian Ovidiu Heiuş, președintele ANAF.

Declarație obligatorie

Declaraţia unică se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Recomandăm ca Declaraţia unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV); pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată”, precizează ANAF.

Formularul poate fi depus şi în format fizic, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire (data depunerii declaraţiei în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz), mai anunță ANAF.

Pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală se regăsesc toate informaţiile detaliate despre declaraţia unică (Formularul 212 pentru descărcare, baza legală, modele de completare a DU, Broşură privind DU etc.), acestea putând fi accesate la următorul link  https://static.anaf.ro/static/10/SPV/info_spv.htm.

ANAF. Atenție la modificări

Declarația unică 212 a fost modificată. Mai exact, mai multe categorii de persoane trebuie să o depună, deși până anul acesta nu aveau această obligație.

A fost introdusă o nouă subsecţiune, ce va trebui completată de persoanele fizice ce realizează, în cursul anului de raportare, venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţele proprietate personală.

În plus, există și o secțiune pentru declararea, în anumite situaţii, a contribuţiilor sociale datorate de către anumite persoane, pentru veniturile reprezentând remuneraţii, indemnizaţii şi alte venituri similare, precum şi orice alte avantaje, în bani sau în natură, obţinute din străinătate.

Declaraţia Unică din 2022 cuprinde, de asemenea, şi o secţiune distinctă pentru ca persoanele care au primit în timpul pandemiei indemnizaţii de sprijin pentru activitate întreruptă – cele acordate în perioada octombrie – decembrie 2021 în baza OUG 111/2021, să poată declara veniturile.

Obligație și pentru pensionari

Şi pensionarii trebuie să depună Declaraţia în anumite condiţii. „Aceştia nu sunt scutiţi de depunerea declaraţiei unice şi plata dărilor fiscale pentru veniturile pe care le obţin, pe lângă pensie, din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepţia celor pentru care impozitul se reţine la sursă), cedarea folosinţei bunurilor (chirii), din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse pentru care există obligaţia depunerii acestei declaraţii.