Digitalizare. Schimbare istorică în România. Intră în vigoare de la 1 iunie, scăpăm de birocrație. Cum vor fi eliberate certificatele de naștere, căsătorie, divorț sau deces

Digitalizare. Schimbare istorică în România. Intră în vigoare de la 1 iunie, scăpăm de birocrație. Cum vor fi eliberate certificatele de naștere, căsătorie, divorț sau decesSursa foto: Arhiva EVZ

Direcția Generală de Evidența Persoanelor începe testarea sistemului digital. Autoritățile vor să simplifice procesul de eliberare a certificatului de naștere, căsătorie, divorț sau deces. Testarea serverului va începe pe 1 iunie, iar platforma poate fi accesată din orice județ. Este un pas important pe care România îl face pentru dispariția birocrației.

Autoritățile din România vor se elimine birocrația, așa că se încep testările ale sistemului digital. Direcția Generală de Evidența Persoanelor va începe pe 1 iunie testarea pentru eliberarea documentelor de stare civilă. Astfel, certificatul de naștere, căsătorie, divorț sau deces vor putea fi eliberate în format online.

Noul sistem va facilita eliberarea de documente, mai ales în cazul românilor aflați în străinătate. Aceștia trebuiau să aștepte aproximativ șase luni pentru a obținea copia unui certificat de naștere. Procesul este unul destul de costisitor: cererea este preluată de consulat, care o expedia prin poștă Direcției Generale de Evidența Persoanelor, care la rândul ei o trimitea în județul unde există actul original. În cazul persoanelor aflate pe teritoriul României, aceștia sunt nevoiți să aștepte aproximativ o lună în cazul în care documentul este eliberat de un alt județ.

Autoritățile vin cu promisiuni cu privire la reducerea timpului de așteptare, precizând că începând cu 1 ianuarie, acesta va fi redus cu cel mult trei zile. În unele cazuri, documentele pot fi eliberare pe loc.

„În ultimii trei ani de zile am realizat digitizarea actelor din arhiva de stare civilă întocmite în ultimii 100 de ani, începând cu din 1921. Suntem în proces de recepție. Până acum am recepţionat 40%, totalitatea lor 82 de milioane de acte de stare civilă.”, susține Cătălin Giulescu, directorul DEPABD.

Toate documentele trebuie să fie certificate, precizează responsabilii. Copiile digitale trebuie să fie verificate cu cele tipărite pe hârtie. Acest lucru se va întâmpla atunci când se solicită pentru prima dată copia actului. La următoarea solicitare online, documentele de stare civilă se emit pe loc oriunde există o conexiune la internet, iar românii le vor putea primi inclusiv pe telefonul mobil.

Cetățeanul va avea acces de la distanță, după ce se va autentifica în sistemul informatic, va avea acces pentru obținerea acestor certificate de stare civilă.”, a mai precizat Cătălin Giulescu.

Prenumele românilor, format din maxim trei cuvinte

Sistemul va putea fi accesat de autorităţile care acum le cer românilor certificate de naștere, de căsătorie, divorț sau deces, astfel încât vom scăpa de multe drumuri. De asemenea, legea care permite digitalizarea actelor de stare civilă a intrat în vigoare și mai prevede că persoanele condamnate penal sau cu interdicție de călătorie, nu mai pot să își schimbe numele. Proiectul normativ prevede restricții și în ceea ce privește numele românilor. Părinții nu vor mai putea să pună copiilor mai mult de 3 prenume, întrucât viitoarele documente de identitate au un număr limitat de caractere.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a anunțat intrarea în vigoare a proiectul normativ și faptul că prenumele unei persoane nu poate fi compus din mai mult de trei cuvinte, menţionând că, până acum, cel mai lung prenume din România avea nouă cuvinte.

"Mama, tata, cei patru bunici, naşa, naşul şi poate moaşa. În total 9. Probabil aşa a apărut cel mai lung prenume al unei persoane din România care conţine 9 cuvinte. Nouă cuvinte. Ne gândim că fiecare dintre cei enumeraţi au vrut să contribuie. Nu ne întrebaţi care este acest prenume, dar vă asigurăm că nu toate cuvintele care îl compun sunt şi date onomastice", au scris reprezentanţii MAI, pe Facebook.

"Tot ce putem să vă spunem este că începând cu 2 mai, prenumele unei persoane nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte", a mai precizat sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News