Alertă meteo ANM! Zeci de județe sub cod galben. Anunț de ultim moment al meteorologilor

Alertă meteo ANM! Zeci de județe sub cod galben. Anunț de ultim moment al meteorologilor Sursa foto: ANM

ANM a emis o avertizare Cod Galben de ploi torențiale în 26 de județe din țară valabilă până miercuri seara. Vântul va avea și el intensificări și își poate face apariția și grindina.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de vreme rea pentru următoarele județe: Alba, Bihor, Cluj, Gorj, Maramureș, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sălaj, Vrancea, Arad, Brașov, Covasna, Harghita, Neamț, Suceava, Bacău, Buzău, Dâmbovița, Mehedinți, Prahova, Timiș.

Cod galben de ploi torențiale

Potrivit ANM, în aceste zone se va înregistra o instabilitate atmosferică temporar accentuată care va persista până în seara zilei de miercuri, 4 mai 2022, la ora 21.00.

„În intervalul menționat la munte, în Banat, Crișana, Transilvania, nordul Munteniei și al Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină.

Ne puteți urmări și pe Google News

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20...30 l/mp“, au anunțat meteorologii. Meteorologii au precizat că astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Cum va fi vremea în luna mai

Meteorologii au emis recent și prognoza meteo pentru toată luna mai.

Săptămâna 2 – 9 mai

În acest interval, vremea va fi caracterizată de valori termice ușor mai scăzute față de specificul perioadei, în mai toate regiunile țării. Regimul pluviometric va înregistra valori deficitare, în special în zona extracarpatică.

Săptămâna 9 – 16 mai

Vremea începe deja să atingă temperaturi medii apropiate de normalul de referință pentru această perioadă, în mai toate zonele țării. În ce privește precipitațiile, acestea vor lipsi aproape cu desăvârșire, mai ales în zonele de munte.

Săptămâna 16 – 23 mai

După data de 16 mai, valorile din termometre vor atinge normalul perioadei din calendar, existând posibilitatea ca în zonele extracarpatice să se înregistreze valori care depășesc chiar acest prag de referință. La fel ca în săptămânile anterioare, regimul pluviometric va fi unul deficitar, mai ales în zonele ce înconjoară lanțul carpatic.

Săptămâna 23 – 30 mai

În regiunile de sud ale țării, temperaturile medii vor ajunge să depășească normalul perioadei din calendar, în vreme ce în restul țării valorile se încadrează în jurul temperaturilor normale.

În jumătatea de est a țării, precipitațiilor vor fi scăzute, în timp ce în rest se vor înregistra cantități normale pentru sfârșitul lunii mai.