Klaus Iohannis, după vizita președintelui Steinmeier: „România și Germania sunt alături de Republica Moldova”

Klaus Iohannis, după vizita președintelui Steinmeier: „România și Germania sunt alături de Republica Moldova” Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Președintele României face primele declarații, după ce l-a primit pe omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, la Palatul Cotroceni. Ambele state și-au exprimat sprijinul pentru Republica Moldova, amenințată în prezent de extinderea războiului din Ucraina, a arătat Klaus Iohannis, subliniind totodată importanța ajutorului oferit de către Bruxelles refugiaților.

Consultările de miercuri dintre Klaus Iohannis și Frank-Walter Steinmeier au confirmat că relația bilaterală dintre România și Germania este una foarte puternică, cu perspective foarte bune. Iar asta în pofida situației dificile cu care se confruntă, în prezent, întreaga Europă, atât pe plan diplomatic, cât și în ceea ce privește securitatea.

Legăturile dintre București și Berlin rămân foarte strânse, Germania fiind de mulți ani primul partener comercial și al treilea investitor străin în economia noastră, a transmis președintele, evocând astfel „puntea solidă” dintre cele două state.

Mesajul lui Klaus Iohannis după întâlnirea cu Frank Steinmeier 

„Discuțiile de astăzi s-au concentrat pe situația gravă de securitate generată de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și de combaterea efectelor sale multiple. Am reconfirmat sprijinul deplin pe care România îl acordă tuturor refugiaților care vin în țara noastră, prin măsuri concrete, inclusiv prin operaționalizarea centrului logistic umanitar de la Suceava. Este crucial ca sprijinul UE și al statelor membre să continue atât pentru Ucraina, cât și pentru refugiații ucraineni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Am prezentat, totodată, măsurile luate de România pentru a sprijini economia Ucrainei, prin facilitatea tranzitului prin țara noastră al mărfurilor ucrainene, inclusiv al produselor alimentare către state terțe. Am abordat necesitatea adoptării de noi sancțiuni pentru Rusia și a continuării demersurilor de izolare a acesteia pe plan internațional. Presiunea trebuie să se intensifice pentru ca Rusia să înceteze invazia și să pună capăt agresiunii.

În egală măsură, toate crimele de război comise de trupele ruse trebuie anchetate minuțios și pedepsite de justiția internațională, iar România va sprijini acest proces.

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

România și Germania au hotărât să sprijine Republica Moldova 

Am discutat astăzi și despre dificultățile majore cu care se confruntă Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina. Este necesară mobilizarea de sprijin consistent pentru Chișinău, iar România și Germania au aceeași abordare - suntem alături de Republica Moldova. Și România contează pe Germania în demersul de organizarea aici, la București, a celei de-a doua conferințe a platformei de sprijin pentru Republica Moldova.

Am reiterat și cu prilejul întâlnirii de astăzi faptul că România sprijină pe deplin integrarea Moldovei, a Ucrainei și Georgiei în UE. Ca aliați NATO, România și Germania împărtășesc obiective esențiale, de asigurare a păcii și securității la Marea Neagră. În acest context, dorim aprofundarea cooperării cu Germania, inclusiv în pregătirea summit-ului NATO de la Madrid, unde urmează să luăm decizii importante pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare mai ales pe flancul estic. (...)

UE va trebui să valorifice toate mecanismele de care dispune pentru a reduce (dependența de gazul rusesc - n.r.) și a-și consolida reziliența economică. Am evidențiat că România dorește să-și asume un rol activ în atingerea obiectivelor europene privind diversificarea aprovizionării. Este necesară optimizarea infrastructurii și creșterea capacității de producție, pe termen lung, inclusiv printr-o tranziție verde sustenabilă.”