Un star al Rusiei se dezice de Putin: „Îmi este rușine de țara mea”. VIDEO

Un star al Rusiei se dezice de Putin: „Îmi este rușine de țara mea”. VIDEO Sursa: Facebook

Dansatoarea principală a celebrului Teatru Bolșoi din Moscova a părăsit Rusia pentru Țările de Jos, în semn de protest față de atacul neprovocat al țării sale asupra Ucrainei. Olga Smirnova este una dintre cele mai cunoscute vedete din Rusia care a părăsit țara din cauza războiului din Ucraina declanşat de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Olga Smirnova s-a instalat în Olanda, părăsind Teatrul Bolșoi din Moscova din cauza războiului rusesc din Ucraina, afirmând că îi este rușine de țara sa, relatează Al Jazeera. Vedeta Teatrului Balșoi, balerina Olga Smirnova a emigrat în Olanda declarând că: ”Îmi este rușine de țara mea”

Olga Smirnova, în vârstă de 30 de ani, a declarat că este „împotriva acestui război cu fiecare fibră a sufletului meu” și a fost susținută de alte balerine ruse.

Ea se va alătura companiei Dutch National Ballet din Amsterdam

Olga Smirnova a fost printre primele vedete care au luat atitudine după 24 februarie, când a fost declanșata așa-zisa operațiune militară specială, anunțându-și imediat demisia de la Balşoi.

„Nu este vorba nici măcar de faptul că fiecare al doilea rus are rude sau prieteni care locuiesc în Ucraina, că bunicul meu este ucrainean, iar eu sunt un sfert ucrainean. Este vorba despre faptul că continuăm să trăim în secolul XX, deși avem a intrat în secolul 21. Problemele politice din lumea modernă trebuie rezolvate exclusiv prin discuții pașnice”, se arată în comunicatul lui Smirnova Telegram.

Baletul Național Olandez a confirmat pentru BBC News că Smirnova s-a instalat deja la ei

Regizorul său, Ted Brandsen, a descris-o drept o „dansatoare excepțională”. Brandsen a salutat sosirea ei într-o declarație. „Este un privilegiu să danseze cu compania noastră în Țările de Jos, chiar dacă circumstanțele care au determinat această mișcare sunt incredibil de triste”, a spus el.

Smirnova are un bunic ucrainean și s-a descris ca fiind „un sfert ucraineană”. Olga Smirnova a declarat imediat după invazie: „Într-o lume modernă și iluminată, mă aștept ca societățile civilizate să rezolve problemele politice doar prin negocieri pașnice. Nu m-am gândit niciodată că o să-mi fie rușine cu Rusia, am fost întotdeauna mândru de ruși talentați, de realizările noastre culturale și atletice.

Dar acum simt că s-a trasat o linie care separă înainte de după. Doare că oamenii mor, că oamenii își pierd acoperișurile peste cap sau sunt forțați să-și abandoneze casele. Și cine ar fi crezut acum câteva săptămâni că toate acestea se vor întâmpla? Poate că nu suntem în epicentrul conflictului militar, dar nu putem rămâne indiferenți la această catastrofă globală”, a scris marea artistă.