Lovitură dură pentru unguri! România, la fel de expusă. Mai multe ferme, afectate de gripa aviară
- Maria Miron
- 26 aprilie 2022, 10:41
Ungaria confirmă prezența virusului gripei aviare pe teritoriul său, după ce au fost descoperite mai multe cazuri la o fermă din judeţul Békés, conform MTI. Existența subtulpinii H5N1 a virusului a fost confirmată de către cei de la laboratorul Nébih, iar toate păsările din fermă au fost sacrificate.
Oficiului Naţional pentru Siguranţa Lanţului Alimentar din Ungaria (Nébih) transmite, luni, că virusul gripei aviare este prezent în Ungaria. Acesta a fost depistat la o fermă de gâște din Nagykamarás, judeţul Békés.
A fost stabilită o zonă de supraveghere
Focarul a fost depistat în urma creșterii ratei mortalității, dar și apariției unor simptome specifice de boală în rândul păsărilor. Ferma are un efectiv de circa 10.000 de gâște.
Toate păsările au fost ucise, iar zona a fost restricționată pe o rază de 3 km, constituindu-se și o zonă de supraveghere în jurul fermei, pe o rază de 10 km.
Comunicatul celor de la laboratorul Nébih transmite că, din cauza focarelor de infecție, au fost extinse zonele de restricții pentru judeţele Bács-Kiskun şi Csongrád-Csanád.
Gripă aviară în mai multe ferme din țară
Săptămâna trecută, autoritățile locale din judeţul Békés au raportat gripă aviară la fermele din Mezőkovácsháza şi Tótkomlós, dar și la o fermă de pui din Nagybánhegyes. După aceste focare semnalate, un număr de circa 43 000 de păsări au fost sacrificate, potrivit news.ro.
În judeţul Csongrád-Csanád, localitatea Zákányszék, nu mai puțin de 22 000 de gâşte de carne au fost sacrificate, pe fondul contractării virusului de gripă aviară. Mai mult, o crescătorie de gâşte din Kiskunmajsa, ce avea peste 3.000 de păsări a fost și ea afectată.
Alertă la granița cu România
Încă din data de 18 ianuarie, în Ungaria s-a depistat un focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, situat foarte aproape de graniţa de vest a României. Focarul de gripă aviară a fost confirmat într-o fermă comercială de rațe.
DSVSA Satu Mare atenţiona atunci crescătorii de păsări din judeţ că Ungaria a notificat în data de 18.01.2022 confirmarea a unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, lângă localitatea Csengerujfalu din judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg.
Și pesta porcină face ravagii
„Conform Regulamentului U.E. 65/2022, în această perioadă mai evoluează Pestă Porcină Africană în Germania, Estonia, România, Grecia, Slovacia, Ungaria, Lituania.
Continuă controalele efectuate în traficul rutier, de către inspectorii DSVSA Satu Mare şi cadre delegate din cadrul IPJ şi Poliţia de Frontieră, pentru a verifica comerţul şi transportul ilicit de animale, pentru a preveni apariţia de cazuri de Pestă Porcină Africană şi Gripă Aviară în judeţul nostru. În urma acestor controale, nu au fost depistaţi până la această oră purcei neidentificaţi, neînregistraţi, pui, galinacee sau palmipede, fără documente sanitare veterinare însoţitoare”, transmitea instituția într-un comunicat.
Daună totală pentru proprietarul fermei
Toţi crescătorii de păsări din judeţ, atât cei care deţin exploataţii profesionale avicole cât şi crescătorii de păsări particulari, erau atenţionaţi să-şi înăsprească măsurile de biosecuritate, în exploataţiile pe care le deţin.
A fost daună totală pentru proprietarul fermei, una destul de mare, care numără 37.462 de păsări. Autorităţile maghiare au iniţiat măsurile de urgenţă, inclusiv uciderea întregului efectiv de păsări şi implementarea conformă a zonelor de protecţie şi de supraveghere, scrie informatia-zilei.ro.