COVID-19 face ravagii! China raportează primele decese. Oamenii sunt disperați

COVID-19 face ravagii! China raportează primele decese. Oamenii sunt disperați Sursa foto: agerpres_Xinhua/Zhang Tao

În capitala economică a Chinei, Shanghai, cu o populație de 26 de milioane de locuitori, oamenii suferă de pe urma politicii statale „zero COVID”. De mai bine de o lună, în acest oraș a fost impus cel mai dur lockdown (carantinare), prin care se dorește stoparea totală a cazurilor de infectare, până la data de 20 mai. Drept urmare, populația civilă se confruntă cu mari restricții.

Populația orașului chinez nu are voie să părăsească domiciliul, iar furnizarea necesităților de hrană ori apă se realizează de către autoritățile statului.

Oamenii sunt forțați să intre în carantină

În spațiul online au apărut imagini cu oameni care strigă după hrană, închiși în case, în așteptarea autorităților care nu mai apar. Unii dintre ei au ajuns să jefuiască magazine, iar alții au fost victimele agresiunii organelor de ordine ale statului sau chiar ale lucrătorilor sanitari.

Mai mult, există filmări cu saci de gunoi în care se află animale de companie, precum câini ori pisici, care se presupune că ar urma să fie ucise, pe motiv că ar suferi de COVID-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

South China Morning Post transmite că oamenii care au fost testați pozitiv cu COVID-19 au fost forțați să intre în centre de carantinare și că nu se cunoaște perioada pe care trebuie să o petreacă aceștia acolo.

Decese provocate de virus raportate de China

Luni, autoritățile chineze au transmis că în Shanghai au fost înregistrate trei decese de pe urma infectării cu COVID-19, fiind primele pierderi de vieți omenești anunțate după decretarea carantinării populației, la finele lunii martie 2022.

Mai mult, decesele au survenit în cazul unor persoane ce prezentau comorbidități, conform AFP.

Avertismentul ONU

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că pandemia nu s-a încheiat, deși majoritatea țărilor au ridicat restricțiile.

„Bilanţul cel mai tragic al pandemiei a afectat sănătatea şi viaţa a milioane de persoane, cu peste 446 de milioane de cazuri de COVID-19 în lumea întreagă, peste 6 milioane de decese confirmate şi nenumărate alte persoane spitalizate şi afectate de o deteriorare a sănătăţii mintale”, a declarat secretarul general al ONU, citat de AFP.

Chiar dacă pandemia este acum sub controlul, oficialul ONU spune că ar fi o mare greșeală să credem că ea s-a încheiat. „Graţie unor măsuri de sănătate publică fără precedent şi dezvoltării şi utilizării extraordinar de rapide a unor vaccinuri, numeroase regiuni ale lumii reuşesc să controleze pandemia. Dar ar fi o eroare gravă să credem că ea s-a încheiat“, a avertizat Antonio Guterres.